Yamaha YZF 600 Thundercat (1996-98)

 

Med Thundercat ville Yamaha, trots modellens sportiga yttre, rikta sig till en lite annorlunda kundkategori, sportiga landsvägsmotorcyklister. Roadracinglooken hade tonats ner och målgruppen skulle vara landsvägsmotorcyklister med sportiga ambitioner.

Den viktigaste tekniska förändringen mot FZR 600 R var »Forced Air Intake System«, ett luftintag som efter hastighet satte luftboxen under tryck. Populärt kallas detta för luffarturbo och ger som regel mellan tre och fem procent högre effekt vid högre farter.

Andra motordetaljer som ändrades syftade till högre tillförlitlighet och bättre svar på gasen. Där ingick smidda kolvar, extra vattenkylning av oljekylaren, lättare generator, starkare koppling och växellåda, andra kamaxlar och ett nytt avgassystem. Dessutom försågs elektroniken med en trottelsensor som ändrade tändning efter trottlarnas läge.

Deltaboxramen fick ny och lättare gaffel som var fullt justerbar. Bromsoken är gjutna i ett stycke för bättre styvhet och bromsverkan och greppar om ett par 298-millimeters skivor.

Under sadeln finns ett praktiskt fack med plats för småprylar och bygellås.

Körställningen är sportigt framåtlutad utan att vara extrem och förhållandet mellan styre, fotpinnar och sadel är väl avstämt.

Motorn svarar bra från 6 000 varv och uppåt. Effektutvecklingen saknar pucklar men först över 9 000 varv börjar det hända saker. Motorn är enormt varvvillig och nålen klättrar snabbt upp till över 13 000. Vid 14 200 stänger en varvtalsregulator ner verksamheten.

De fina bromsarna är trygga och säkra. Med fin känslighet bromsar de lättdoserat ner Dunderkatten och ställer den på framhjulet, om man vill.

Förarmiljön är ren och instrumenteringen tydlig. En kontrollampa varnar när bara fyra liter återstår i tanken. Tydliga och klara backspeglar ger fin blick bakåt.

Ett begagnatköp vi varmt rekommenderar, under förutsättning att man hittar ett exemplar som inte är risigt och nerkört, vilket i och för sig gäller alla beg-hojar. 

En mycket lyckad kombination av vardagsduglighet och sportig framtoning. 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser