Yamaha YZF R6 (2006–2007/2008–)

 

Motorn uppges ge 133 hästkrafter som mest, då med trycksatt luftburk (Ram Air), och 127 hästar utan. Motorn har bantats och kolvarna har blivit sju procent lättare och mäter nu endast 37,5 millimeter i höjd. Vevaxeln har tappat 25 procent men torrvikten uppges endast vara ett kilo lättare än 2005 års version av modellen, 161 kilo.

En spännande nyhet som var revolutionerande för modellen är det så kallade Yamaha Chip Controlled System, som även det är utvecklat till och hämtat från M1-racern. Systemet innebär att det inte finns någon fysisk förbindelse mellan gasvajer och spjäll, istället väljer en elmotor den optimala spjällöppningen efter information om vevaxelns placering och varvtal, hastighet, lufttemperatur, atmosfäriskt tryck, kylvattentemperatur samt vilken växel du kör på. Låter det krångligt? Kort och gott kan det sammanfattas att tekniken skulle få svenska astronauten Christer Fuglesang att imponeras samt att systemet ger en gedigen respons och en exakt respons i gasen.

De många associationerna till Moto GP, däribland den lilla stumpen till avgasrör, samt en körställning som kräver ett par yogapass innan du är lagom uppvärmd. Motorcykeln levereras med solosadel, men en passagerardito och fotpinnar ges även vid försäljningen. Glöm inte att få med dessa vid ett begagnatköp.

Hjulbasen har kortats med fem millimeter och styrvinkeln är en halv grad brantare. Detta tillsammans med en låg vikt som fördelats med 52,5 procent på framhjulet, även denna formel hämtat från Moto GP, gör det hojen till en ännu mer lättsvängd sådan.

Den uppföljare som visades som 2008 års modell ser snarlik ut men är än mer raceinspirerad. Motorn har fått 50 uppdateringar för ytterligare två hästkrafter och vridmoment som toppar tidigare. Chassits inbyggda flex är förändrat för mer feedback. På gränsen är modellen givande men alla förändringar har ökat vikten med hela fem kilo. 

Till 2010 fick modellen ny mjukvara och längre ljuddämpare. Något Yamaha talade tyst om var att motorn hade fem hästkrafter mindre och att R6 blivit fyra kilo tyngre.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser