Yamaha XT 660 R/X (2004–)

 

Körställningen och den relativt höga komforten är ett av modellernas starkaste kort och det är inte utan anledning som många XT 660 lever sina liv som budmotorcyklar. Föraren sitter högt, långt fram och med perfekt kontroll med händerna på ett brett styre och fötterna på gummiskodda fotpinnar. Tillsammans med den mjuka motorgången är XT 660 inte alls olämplig för lite längre asfalts/grusuppdrag.

Yamaha XT 660 X har mycket snygga 17-tums Excelfälgar vars färg varierar beronde på motorcykelns lackering.

Som estetiken för genren förordar, är frambromsen en enkel 320-millimeters skiva och den greppas av fyrkolvsok från Brembo. Dock inte radiellt monterat. Frambromsen har bra effekt, men saknar lite känsla. Bakbromsen är lättdoserad utan att låsa bakhjulet. Till stor hjälp på den här typen av motorcykel är annars motorbromsen, som hjälper till att hålla kontroll på bakhjulet.

Chassit utgörs av en traditionell vaggram som precis som svingen är tillverkad av stål. Trots sin offensiva och lätt aggressiva design är XT 660 X inte en riktig supermotard beredd på tuff buskörning, det är den för alltför tung, mjuk och svag för. Snarare är den en mycket behaglig, funktionell och fullvuxen motorcykel för allehanda vardagliga uppdrag i staden eller längs kurviga småvägar i rimligt tempo. Dålig beläggning och potthål utgör inga hinder; där fungerar den mjuka fjädringen den relativt höga vikten utmärkt och bidrar till att komforten ökar.

Bland tillbehören finns också hasplåt, ram- och handtagsskydd eftersom XT 660 också har ersatt TT 600 r/e och alltså säljs i ett utförande anpassat för grusvägar och lättare terräng: XT 660 R. Tack vare smalare fälgar (21 tum fram), enklare bromsar och mindre plastpaneler är den 8 kilo lättare. R-modellens chassi har anpassats med lite längre hjulbas, flackare gaffelvinkel och längre fjädringsväg både fram och bak. Även den här versionen är bekväm och passar utmärkt att användas till och från jobbet.

Några barnsjukdomar har inte XT 660, tvärt om är det en ovanligt driftsäker modell som är ett tryggt begagnatköp. 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser