Yamaha XJ 900 S Diversion (1995–03)

 

Gamla XJ900 var en duktig arbetshäst, men tråkig, och hade lämnat ett hål efter sig på marknaden om Yamaha inte uppdaterat och gett den namnet Diversion.

Motorn är en vidareutveckling av gamla XJ-motorn, vilket är på både gott och ont. Det är en beprövad konstruktion och mycket problemfri men inte speciellt rolig. Trottelsensor för att känna av graden av gaspådrag informerade tändningen och gav extra vrid i mellanregistret. Extra munstycken för att kyla kolvarnas undersidor med färsk olja var en annan av de tekniska nyheterna med den här motorn. Dessutom är motorn monterad i silentblock och arbetar extremt vibrationsfritt.

Hela konstruktionen utstrålar ett beständigt budskap, även om ramen är ny och följer samma linjer som andra modeller med namnet Diversion.

Maskinen är försedd med en bred toppkåpa för just touring och fungerar mycket bra på det den är till för. Enkel och billig är fenomen som återfinns överallt på motorcykeln.

Vad som inte är billigt är kardandrivningen som Yamaha var först med bland de japanska tillverkarna och enligt uppgift konstruerad för minimalt hiss av Porsche. Även växellådan är ett konststycke och lika mjukväxlad konkurrent får man leta efter.

Körställningen är upplagd för många stressfria mil i sadeln med trevligt lågt placerade fotpinnar. Passageraren har gott om utrymme och till och med skydd mot vindbruset.

Väghållning är däremot ett annat kapitel. Fjädringen är hopplös vid lite aktiv körning på kurviga vägar men känns ändå stötig vid vanlig landsvägskörning. Trist med tanke på att det ska vara en touringhoj. En uppdatering kom 1996 men riktigt bra blev det inte.

Även frambromsen är tveksam och man får ta i för kung och fosterland för att det ska hända något. Trots det är det ett vettigt köp eftersom den sällan kräver service och överhuvudtaget är billig att äga. Speciella svagheter har vi heller inte hittat och tillförlitligheten är oklanderlig. Tanken är stor och förbrukningen låg vilket är två andra omständigheter som lockar touringresenärer med långkörning i blicken. Senare årsmodeller säljs komplett med riktiga packväskor, och med det tillägget blev modellen ännu mer prisvärd.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser