Var fjärde svensk drömmer om att köra motorcykel

Intresset för att börja köra motorcykel är stort bland svenskarna visar en ny undersökning från Novus på uppdrag av Yamaha Motor Scandinavia. I undersökningen har man frågat den svenska allmänheten om de någon gång drömt om att börja köra MC där drömmen lever bland en fjärdedel av befolkningen (24 procent), men intresset är ännu större bland de under 30 år där en av tre (34 procent) uppger att de vill börja köra MC. 

-Att så många av de yngre drömmer om att börja köra motorcykel känns verkligen kul, det visar att MC-Sverige kommer kunna fortsätta att växa. Nu gäller det att hela branschen fortsätter visa på de möjligheter och den frihet som en motorcykel ger, så att fler tar drömmen ut på vägarna, säger Morten Brondbjerg, Försäljningschef MC på Yamaha Motor Scandinavia. 

Vidare har Yamaha frågat vad det är som gör att de som drömmer om att köra motorcykel inte kör idag. Kostnad är den största faktorn (16 procent). En majoritet av de tillfrågade upplevde MC som ett osäkert transportmedel generellt (69 procent). Samtidigt har statistik från Trafikverket visat att även om antalet motorcyklar ökat på de svenska vägarna har olyckorna för MC-förare gått ner de senaste 20 åren. Niklas Kristoffersson, VD på branschorganisationen McRF, menar att ett av skälen till att antalet olyckor kontinuerligt minskat år för år är att kunskapen kring säker körning har blivit högre hos förarna, mycket tack vare ett flerårigt fokuserat arbete från tillverkarna, MC-branschen och myndigheterna. 

-Precis som alla aktörer inom MC-Sverige vill ju vi att fler ska få uppleva det fantastiska med att köra på två hjul. Som branschorganisation vet vi att motorcykeln är ett säkert transportmedel om man kör på rätt sätt. Tillverkarna utvecklar säkerhetstekniken kontinuerligt, och tillsammans med det arbete som alla parter gör för att öka medvetenheten för säker körning, tror jag vi kommer få se fler som ger sig ut på vägarna framöver, säger Niklas Kristoffersson, VD på branschorganisationen McRF.

Annons

Annons

Senaste utgåvan