Sverige tia i Motocross of Nations

Alvin Östlund bidrog med två bra körningar till den svenska tiondeplatsen. Foto: mxcarro.se

Landslagsledningens mål var att placera sig inom topp 10. Något som den svenska trion lyckades med när lag-VM i motocross avgjordes i Matterley Basin, England.

38 nationer kom till start. Dessvärre drog Sverige en nitlott när startpositioneringen i sedvanlig ordning lottades ut.

– Plats 28 innebar dåliga placeringar på grinden och när ingen av de svenska förarna riktigt fick till det i starterna innebar det av vi kom efter från början, meddelar Tommy Allansson från MX-sektionen.

Under lördagens kvalheat placerade sig Fredrik Norén som tolva, Filip Bengtsson 15:e och Alvin Östlund 16:e. Det sämsta resultatet räknades bort och då gällde det att vara bland de 19 främsta nationerna för att ta sig vidare till söndagens huvudtävling. Med hjärtat i halsgropen blev Sverige 18:e, endast två placeringar bättre än utslagna Nya Zeeland.

Men det var inte bara Sverige som hade det bekymmersamt i lervällingen. Den natursköna banan var nämligen ordentligt lerig och var man inte med från start, ja då gick tåget med slängda glasögon och dålig sikt.

– Som nästsista nation vidare till final fick vi återigen dåliga startpositioner men vi gjorde en laginsats. Ingen av förarna presterade toppresultat, ingen föll igenom. Ingen fick till någon raketstart, ingen vurpade. När andra nationer strulade, ja då tuffade vi på, säger Tommy Allansson stolt.
För visst kan det tyckas en smula märkligt att Sverige blir tia när våra individuellt bästa resultat var två 15:e platser (Fredrik Norén 17-15, Alvin Östlund 15-19, Filip Bengtsson 21-26).

Utan att ta ifrån de blågula äran från den fina placeringen handlade det mycket om att flera andra nationer inte levererade i paritet med deras kapacitet. Exempelvis medaljaspiranten USA som fallerade och bara var två platspoäng bättre än Sverige i sammandraget. Även Puerto Rico, med tre amerikanska förare i sitt lag, misslyckades katastrofalt och blev bara 17:e nation. Både Tyskland och Danmark hämmades av skador och kunde bara ställa upp med två förare vid söndagens tre race.

– Det händer alltid en hel del märkligt när det är lag-VM. Ibland är det stolpe in, ibland är det tvärtom. Det är väl första gången vi är inom topp 10 på 15 år om jag inte minns helt fel och det tycker jag att vi ska ta med oss, säger en nöjd Tommy Allansson.

Vilka hamnade då i topp? Jo, regerande mästarna Frankrike fortsatte att leverera som bäst när det verkligen gäller och tog sin fjärde raka vinst. I tämligen överlägsen stil segrade nämligen trion Roman Febvre, Christophe Charlier och Gautier Paulin. Då var det mer tajt om silverkampen där Nederländerna endast var en platspoäng bättre än hemmanationen England, som hade helgens suverän i Max Anstie som vann båda sina race till publikens stora jubel. Vi svenskar minns dock helgen med stor framgång – topp 10 – med mersmak.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser