Spänningen stiger i MotoGP

Årets MotoGP fortsätter att vara dramatiskt som aldrig förr. Helgens regnblöta race på franska Le Mans var inget undantag, och resulterade i ännu en förare som för första gången fick kliva högst upp på pallen. Petrucci är årets 7 segare av 9 race efter att han och Alex Marquez blir 14: e respektive 15:e förarna att knipa en pallplats i årets MotoGP.

MotoGP levererar ännu en gång. Vi har redan haft mer än vår beskärda andel av drama och spänning den här säsongen, men helgens franska MotoGP bjöd oss ​​på ännu en underbart galen helg med racing där vi fick se Danilo Petrucci ( Ducati Team) åter kliva upp till översta pallsteget för första gången sedan Mugello 2019.

Spänningen var redan påtaglig i Le Mans då mästerskapsledaren Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) såg ut att förvandla sin överlägsenhet under fria träningen och kval till en fjärde seger för säsongen, framför 5000 franska fans. Det såg ut att bli ett torrt race, men vädergudarna kom med en listig plan. Fem minuter innan startlamporna släcktes började det regna – först nere vid kurva 8 och därefter tog sig regnet snabbt vidare till start-målrakan. Med nerverna redan på helspänn var MotoGP-förarna nu helt oväntat på väg mot ett blött race. För Quartararo, titelutmanaren Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) och några andra var detta ett mer eller mindre ”okänt” territorium.

Och vilket drama det blev… Petruccis seger är något som sannolikt nästan alla som såg racet kommer att minnas. Föraren från italienska Bologna blev årets den sjunde vinnare efter nio race och gör sällskap med Quartararo, Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), Andrea Dovizioso (Ducati Team), Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech3), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) och Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) att få kliva högst upp på pallen 2020. Det är ännu ett bevis på hur tajt det är i MotoGP-mästerskapet den här säsongen, då i stort sett vem som helst – med tanke på rätt omständigheter – kan vinna ett race. Och med tanke på att fyra av de åtta främsta förarna i mästerskapet – Mir, Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), Jack Miller (Pramac Racing) och Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) – inte har vunnit ett race än, kan det lätt stiga till dubbla antalet innan finalen på Portimao-banan i södra Portugal.

1,2 sekunder efter Petrucci var Alex Marquez (Repsol Honda Team). I sitt första regnrace i MotoGP utmärkte sig den regerande Moto2-världsmästaren tveklöst. Erfarna förare som Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) och Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) lyckades inte avsluta det förrädiska racet. Ändå lyckades Marquez hävda en häpnadsväckande andraplats efter att ha inlett på 18:e startplats, kämpande sig förbi mer erfarna förare och i ett race där det såg ut som om han körde sitt 90:e MotoGP-race, inte 9:e.

Både spanjorens och Petruccis fenomenala pallplatser gör att antalet olika förare på pallen stiger till 15 i säsongen 2020! Nio race in i säsongen och vi har sett 15 olika förare på pallen. Ingen lär ha trott att sju olika vinnare var möjligt under en och samma säsong. Men det har hänt, och så kan det fortsätta.

När det gäller mästerskapet har klyftan mellan första och andraplatsen utvidgats något, men poängskillnaden mellan de fyra bästa har minskat inför dubbla MotorLand-race. 19 poäng skiljer Quartararo, Mir, Dovizioso och Viñales åt med fem tävlingar kvar att köra i 2020 års MotoGP.

Statistiken talar för sig själv. Efter nio tävlingar under säsongen 2019 var Marc Marquez på 185 poäng, med Dovizioso och Petrucci på 127 respektive 121. Alla dessa tre förare hade fler poäng än vad Quartararo samlat på sig i år i samma skede – och fransmannen har vunnit en tredjedel av racen.

Topp 10 MotoGP Le Mans:
1. Danilo Petrucci (Ducati Team)
2. Alex Marquez (Repsol Honda Team) +1.273
3. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) +1.711
4. Andrea Dovizioso (Ducati Team) +3.911
5. Johann Zarco (Esponsorama Racing) +4.310
6. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech3) +4.466
7. Takaaki Nakagami (LCR Honda Indemitsu) +5.921
8.  Stefan Bradl (Repsol Honda Team) +15.597
9.  Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) +16.687
10. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) +16.895

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser