Så här ska du se ut för att klara en krock

Bakom projektet ligger Australiens kommission för transportolyckor, de introducerade alltså dessa tre olika människor för varandra och bad dem att ta fram en kraschsäker människa. Resultatet är Graham. 

– Sanningen är att bilar har utvecklats mycket snabbare än vi har, säger Daid Logan som är vägsäkerhetsingenjör på Monasch University. Våra kroppar är helt enkelt inte utrustade för att hantera de krafter som finns i vanliga olyckor. 

Om människan hade utvecklats lika snabbt som motortrafiken hade vi sett ut som Graham. Han har ett mycket större huvud för att absorbera smällar bättre och hans nacke är ingen smal sak, utan det ser mer ut som att huvudet är en del av överkroppen i övrigt. Detta för att minska risken för ryggskador. Hans hud är överlag tjockare men han har också extra luftsäckar (kompletta med bröstvårtor?) mellan revbenen – som airbags. 

Det finns gott om information kring vetenskapen bakom Graham, den som är nyfiken kan läsa mer på www.meetgraham.com.au/view-graham. Vi nöjer oss med att konstatera att de flesta inte ser ut som Graham, så ta hand om er i trafiken! 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser