Registreringsskylt fram?

Under det första halvåret omkom 23 stycken hojförare på svenska vägar, vilket är sju fler än året innan.
Vägverket och Motorcykelorganisationerna försöker nu hitta åtgärder för att minska riskerna för Sveriges hojåkare.
Använding av helljus på dagtid är ett förslag som ska medföra en lättare upptäckt av motorcyklister och ett förslag om registreringsskylt fram även på motorcyklister har förts upp på tal. Anledningen till detta är givietvis att även motorcyklister genom detta kan bötfällas via hastighetskameror. Idag skulle dock en registreringsskylt fram inte medföra en böter om X antal kronor i och med att även föraren av fordonet måste kunna identifieras. När väl en regel om att fordonsägaren till en hoj eller bil ställs som ansvarig dyker upp, kan bötfällning via hastighetskameror rent praktiskt genomföras.

Det intressanta i denna diskussion är inte huruvida vi hojåkare måste montera en registreringsskylt fram eller inte, utan den bakomliggande anledningen till att frågan över huvud taget förs på tal. Förmodligen är en bakomliggande faktor att vissa hojåkare idag är för respektlösa mot medtrafikanter, hastighetskameror och i vissa avseenden även mot polisen.

Generalsekreteraren i SMC, Jesper Christensen, anser att det finns mycket att göra för att förbättra säkerheten för hojåkare, inte minst Vägarna, sprickor och lösgrus och enligt Sveriges Radio välkomnar Christensen en dialog med Vägverket.

Vad tycker du? Reflektera nedan eller i forumet.

Annons

Annons