REGISTRERA DIN EURO 4 – MC NU!

Vi fick ett viktigt meddelande från McRF, Motorcykelbranchens Riksförbund.
Det är en ganska utbredd (o)vana att låta blir att ställa på sin nya enduro eller trialhoj, trots att de flesta är landsvägsregistrerade från fabrik. Man tänker att den kan verka nyare än den är om den ej varit i trafik vid en eventuell försäljning och med en avställd motorcykel behöver man inte betala skatt och försäkring. MEN, om du ej ställt på din EURO-4 hoj innan den sista December i år kommer den ALDRIG att kunna ställas på igen. Det var likadant när vi gick från EURO-3 till EURO-4 för ett par år sedan. I de allra flesta fall räcker det att ställa på fordonet, vilket görs busenkelt i Transportstyrelsens app, Mina Fordon.

Nedan kan du läsa allt du behöver veta om de nya reglerna:

Äger du en oregistrerad moped eller motorcykel som är typgodkänd för Euro 4 är 31 december 2020 den sista dagen för att registrera den för vägtrafik.

Nya EU-regler för mc från och med 2020!

Från och med den 1 januari 2020 måste alla nya typgodkända motorcyklar och mopeder som säljs i Europeiska unionen (EU) och europeiska frihandelsområdet (EFTA) uppfylla den nya euro 5-miljöstandarden som kommer att ersätta den nuvarande euro 4-specifikationen.

För befintliga moped-och motorcykel modeller som typgodkänts före den 1 januari 2020 kommer euro 5 att bli obligatoriskt från och med 1 januari 2021. Detta medför att utsläppsgränserna från L-kategorifordon (mopeder, motorcyklar, trehjulingar och fyrhjulingar) har samma nivå som euro 6-bilarna.

När är sista dag för registrering?

En Euro 4 motorcykel måste ha registrerats för vägtrafik före den 31 december 2020. Det finns undantag för denna regel men det gäller endast importörer och inte privatpersoner.

Äger du en motorcykel som inte uppfyller de nya Euro 5 reglerna måste du därför registrera den under 2020. Notera att Transportstyrelsen måste få tid på sig att godkänna din registrering så uppmaningen är att göra detta så snart som möjligt.

Vems ansvar är det för att registrera?

Har du köpt en motorcykel hos en handlare men inte valt att registrera den är det ditt ansvar att göra det när du väl köpt den. Likaså är det ditt ansvar att besiktningsregistrera ditt fordon om du byggt det själv eller importerat det själv.

Varför ska jag registrera mitt fordon?

Det handlar egentligen om att vägregistrera fordonet. Alltså, om du avser att framföra din moped eller mc på väg måste den registreras. Ska du endast köra på till exempelvis avspärrade banor är behovet naturligtvis inte lika stort.

Hur registrerar jag min mc?

Det är Transportstyrelsen som ansvarar för registreringen av fordon. Du kan läsa mer om vilka krav som krävs på deras hemsida:

FORDONSIMPORT OCH URSPRUNGSKONTROLL »

Bilprovningen (samma sak för alla besiktningsföretag) har information om hur du går tillväga med din registrering efter det att du har ansökt om ovan ursprungskontroll.

REGISTRERA DITT FORDON, INFO »

Har du ett så kallat CoC, certificate of conformity, använder du uppgifterna därifrån för att registrera din mc eller moped.

Själva ansökningen om att registrera ett nytt fordon sker åter hos Transportstyrelsen. De har en blankett du ska använda och sidan två  innehåller relevant information om hur du går tillväga.

LADDA NER BLANKETTEN HOS TRANSPORTSTYRELSEN »

Läs mer om de nya reglerna

De nya reglerna bygger på en så kallad EU-förordning från 2013 med ett tillägg till den från 2018.

LADDA NER URSPRUNGSFÖRORDNINGEN »

LADDA NER TILLÄGGET FÖR SPECIFIKT EURO 5 FÖRORDNINGEN »

Frågor och svar?

De flesta svaren på frågorna finns i de länkar som bifogas ovan. Har du ytterligare frågor är det transportstyrelsen, 0771-14 15 16, som kan svara på dem.

Annons

Annons