Rapport från RR-SM i Anderstorp

En unik prispall. Tre stycken Emil tog topp tre placeringarna i Moto3/125GP-klassen på söndagen. Meyer Petersen vann före Kollgren och Tägtlund. Text och bild: Bengt Johannesson

Vinden påverkade ljudmätningarna

Efter det stora problemet med ljudnivåerna vi SM-tävlingarna i roadracing på Falkenbergsbanan, var det betydligt mindre bekymmer i Anderstorp, då den andra SM-deltävlingen i roadracing kördes den 12-13 juni. Det blåste kraftig vind som störde mätningarna. Det fanns två mätstationer och de kunde visa helt olika värden för samma förare, så arrangörerna hade svårt att avgöra vad som skulle gälla, då mätresultaten jämfördes.

Racen genomfördes på ett utmärkt sätt med få avbrott. Några omstarter blev det efter vurpor. Bröderna Mårtensson, Wollmar, Benny och Carry, och deras medhjälpare hade god hand om skeendet och fick beröm av förarna efter avslutade tävlingar.

Arrangemanget blev skonat från regn under alla race, men vinden var som nämnt hård, speciellt på lördagen och lufttemperaturen var inte överdrivet hög. Men det påverkade inte nämnbart vad som hände på banan.

En väletablerad förare, Johanna Innerfors i Moto3-klassen, satte till och med personbästa varvtid. En inte lika väletablerad förare, Rasmus Lindström, vann det första Open1000-racet, och blev erbjuden wild card i Superbike, vilket han accepterade. Han placerade sig som nummer 16 av 22 förare i den tuffare klassen.

För få mammor i depån

Fanny Hammargren körde in på en fin 9:e plats i SSP 300 Junior på söndagsracet. Text och bild: Bengt Johannesson

En av de få kvinnliga förarna, Fanny Hammarberg, som kör i SSP 300, hade sin mamma med i depån. Enligt henne finns det alldeles för få mammor med i depåerna. Hon tror att anledningen är, att de känner sig osäkra och vågar inte komma, därför att de inte är så tekniskt kunniga. Men att inte kunna meka med hojarna är inget att känna sig underlägsna för. Det finns mycket annat de kan göra, inte minst vara ett moraliskt stöd åt sin son/dotter.

Fanny har en mycket kompetent mekaniker hos sig, nämligen Håkan Olsson med en jättelång meritlista i roadracing. Fanny började med Minimoto då hon var 9 år och höll på med det tills hon var 17. Nu är hon 19, och är inne på sin tredje säsong i roadracing.

Hon har en mjuk körstil, men tycker att den mentala biten är det svåraste, när det gäller körningen. Att hitta rätt spårval kan också vara knepigt, anser hon. Hennes tävlingsredakap är en Kawasaki Ninja 400. I framtiden tänker hon sig ett yrke i hotellbranschen som manager, och kommer att åka till Schweiz för att utbilda sig till detta.

Lukas fightade mot Lukas

Lukas Wendeborn (7) och Lukas Falck (54) hade en racelång fight i SST 600 under lördagen, som avgjordes till Falcks favör. Text och bild: Bengt Johannesson

I klassen SST600 etablerades en tät fight under lördagsracet mellan Lukas Wendeborn på en Yamaha och dansken Lukas Falck som körde en Honda CBR 600RR. Det var hjul vid hjul under hela racet. och de skiftade i ledningen flera gånger. Det var gastkramande att se, hur de båda försökte bromsa ut varandra efter start/mål-rakan ner mot Södra kurvan. Det var helt klart att någon som hette Lukas skulle vinna, men vilken av dem? Det blev Falck.

Lukas Wendeborn tävlade förra året på en Moto 3-maskin och i år kör han en 600cc Yamaha, som kräver en helt annan körstil än den mindre och betydligt lättare Moto 3-hojen. Med 600-maskinen gäller det att bromsa sent, svänga och gasa, medan man med Moto 3 kunde hålla jämn fart genom böjen.

I kampen med Falck försökte Wendeborn allt för att hålla dansken bakom sig. När ställningen var tvärtom, var det vid de två högerböjarna efter den långa raksträckan som Wendeborn såg sina chanser att ta tillbaka ledningen.

Däcken blev snabbt överhettade och tappade fästet efter 4-5 varv. Wendeborn vet inte riktigt vad det beror på, men det kan vara hans körstil eller fel inställt chassi. Han får försöka få ordning på det till nästa tävling.

Prispallen i Anderstorp SM

Rasmus Lindström vann Open 1000 på lördagen och fick ett wild card till Superbikeracet på söndagen. Text och bild: Bengt Johannesson

Det kördes race både lördag och söndag, som föregicks av kval. Man tävlade i 6 klasser och en cup R6, som kördes tillsammans med Open 600.

Här redovisas de som kom på pallen i de olika klasserna:

Klass.                     Lördag                                               Söndag

SSP300                 1. Filip Eklund                                    1. Filip Eklund
                              2. Fredrik Belin                                   2. Fredrik Belin
                              3. Maxximus Vikingasköld                  3. Maxximus Vikingasköld

Moto3/125GP       1. Emil Meyer Petersen                       1. Emil Meyer Petersen
                              2. Johanna Innerfors                           2. Emil Kollgren
                              3. Emil Tägtlund                                  3. Emil Tägtlund

SST 600                1. Lukas Falck                                     1. Lukas Wendeborn
                              2. Lukas Wendeborn                           2. Anton Ununger
                              3. Sebastian Losciale                          3. Sebastian Losciale

Superbike             1. Fredrik Eriksson                             1. Philip Johansson
                              2. Joel Marklund                                 2. Joel Marklund
                              3. Jonny Jakobsson                           3. Fredrik Eriksson

Open 600              1. Carl-Johan Stigefelt                        1. Carl-Johan Stigefelt
                              2. Adam Bengtsson                            2. Oliver Strandäng
                              3. Oliver Strandäng                             3. Dennis Karlsson

Open 1000           1. Rasmus Lindström                          1. Roger Marcher
                              2. Roger Marcher                                2. Martin Knuutila
                              3. Martin Knuutila                                3. Gustaf Anveland

R6                          1. Carl-Johan Stigefelt                        1. Carl-Johan Stigefelt
                              2. Oliver Strandäng                             2. Oliver Strandäng
                              3. Marcus Bergqvist                            3. Marcus Bergqvist

Annons

Annons

Senaste utgåvan