Quartararo: Fransmannen och Yamaha skapar historia

Den första vinsten för en satellit-Yamaha i MotoGP-historien. Den första fransmannen som vunnit i stora GP-klassen sedan 1999 – vilken dag för ”El Diablo” i Jerez.

Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) har gjort det. Efter att ha kommit tvåa fem gånger under 2019, kunde årets säsong inte ha börjat bättre på deltävlingen i Jerez då ’El Diablo’ tog sin första MotoGP-seger.

I ett race som hade allt – drama, comebacks, krascher och mer – var det 21-åringen som drev bort Jerez-demonerna från ifjol för att den här gången förvandla sin pole-position till den 25-polängs-seger. Vinsten var historisk av flera anledningar, med Quartararo som gav de franska fansen sin första premiärklassseger sedan Regis Laconi på Valencias GP 1999. Förutom den bragden var Quartararos vinst Yamahas första satellitvinst i MotoGP-eran – med Petronas Yamaha SRT (där svensken Johan ”Stiggy” Stigefelt är Team Director). Det här är också teamets första MotoGP-vinst.

Och som inte det skulle vara nog, blir Quartararo den åttonde yngsta föraren (21 år och 90 dagar gammal) som vann i den främsta Grand Prix klassen . Detta är yngre än en viss niofaldig världsmästare, italienaren Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) som var – 21 år och 144 dagar när han vann på Donington Park 2000.

”Helt säkert var det här det bästa ögonblicket i mitt liv,” började Quartararo när vi pratade med honom i parc ferme. ”Jag har inte förstått hela vidden ännu. Tävlingen känns så konstigt utan fansen, jag skulle gärna vilja att de var här och hejade. Men ärligt talat, den här tävlingen körde jag för dem, för alla människor som drabbats av coronavirus och för min familj, min bror som alltid har stöttat mig, mina föräldrar…”

Ställningen i MotoGP 2020

Pos.föraremärkelandpoäng
1Fabio QUARTARAROYamahaFRA25
2Maverick VIÑALESYamahaSPA20
3Andrea DOVIZIOSODucatiITA16
4Jack MILLERDucatiAUS13
5Franco MORBIDELLIYamahaITA11
6Pol ESPARGAROKTMSPA10
7Francesco BAGNAIADucatiITA9
8Miguel OLIVEIRAKTMPOR8
9Danilo PETRUCCIDucatiITA7
10Takaaki NAKAGAMIHondaJPN6
11Johann ZARCODucatiFRA5
12Alex MARQUEZHondaSPA4
13Brad BINDERKTMRSA3
14Tito RABATDucatiSPA2
15Bradley SMITHApriliaGBR1
16Marc MARQUEZSPA
17Iker LECUONASPA
18Valentino ROSSIITA
19Aleix ESPARGAROSPA
20Joan MIRSPA

Annons

Annons

Senaste utgåvan