Pro SBK – Filip Backlund vinner lekande lätt

Foto: Rachid Rachid

Denna gång var Filip Backlund en obestridd segrare på Gelleråsen. I premiären blev det mycket rabalder då det skiljde Filip och Freddy endast nio tusendelar åt i mål. Men denna gång förenklade Filip för domarna genom att vinna med tolv sekunders marginal.

-Nu kan iallafall ingen säga att jag inte vann racet, skrattar Filip som vann tävlingen på ett övertygande sätt med sin Suzuki GSXR 1000.

En del av förarna verkade sova i starten, inte så konstigt kanske då det inte fanns någon med rödflagga framför de som det brukar vara strax innan start. Mannen med de röda flaggorna brukar gå undan när alla är redo för start och pekar då på startlamporna, för att förarna ska kika upp.

Kim Arne Sletten tog starten och höll ledninen tills Filip bromsade sig förbi honom in mot Trösen, första kurvan efter start/mål. Kim Arne Sletten imponerade stort och var riktigt bra med i racet, efter warm upen på morgonen, då han var 14:e snabbast, var det inte många som trodde att han kunde hålla i sin goda startposition som han kört till sig i regnet. Medans Kim Arne fortsatte att förlora ytterligare placeringar drog Filip ifrån samtliga med ett sjujäkla tempo.

Alexander Lundh hade efter de två krascherna på kvalet uppsökt sjukhus, men såg stark ut redan under warm upen morgonen efter. Han fick kämpa sig upp från sin åttonde startruta och innan han kommit om Kim Arne, Freddy, Crazy Mike och Jimmy Lindström med flera så hade Filip Backlund redan byggt upp en för stor lucka och Lundh fick nöja sig med en andraplats.

-Jag tittade inte på min depåskylt då den var så tidigt på rakan i utgången av depåkurvan och visste inte hur stor min ledning var, så jag vågade inte slå av på tempot. Jag höll stumt hela vägen in i mål, säger en lycklig Filip Backlund som nu leder mästerskapet med sina 45 inkörda poäng. Tvåa är Freddy Papunen med 36 och trea är Jimmy Lindström med 32 poäng.

-Nu fortsätter vi neråt till Knutstorp för att träna på CaWallis bandagar, i slutet av juni är det dags för Ring Knutstorp och om det är någon bana som jag inte riktigt trivs med av de som vi kör på, så är det Knutstorp. Jag är snabb på Mantorp vilket jag bevisade senast, Gelleråsen vann jag på. Falkenberg visade jag helgen innan(SO-premiären) att jag kommer att vara med i toppen och Våler har jag vunnit två år i rad. Så nu gäller det att köra så mycket som möjligt, avlsutar Filip som siktar in sig på att vinna mästerskapet under sitt sista år som tonåring.

-Det var tufft att sitta på en Yamaha idag, vi har stora problem med både R1:ans fjädring och motor. Den hänger helt enkelt inte med i dagsläget, men vi kämpar för att hitta lösningen, säger Jimmy Lindström.

Något som också kunde bekräftas av Norvald Haalands 15:e placering och Henrik Stenbergs 12:e, båda Yamaha-förare. Jan Hanson var riktigt bra med i racet, särskilt mot slutet då han kämpade sig förbi många förare och var uppe på en tredjeplats, men kraschade i Esset på det nästsista varvet.

Poleposition-mannen, hemmahoppet och the ladies man, Crazy Mike, förlorade sin tredjeplats på det sista varvet till Jimmy Lindström. Räkna med en revanschsugen Crazy till nästa deltävling på Ring Knutstorp, en månad bort.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser