Pokerstars Senior TT – HM Plant Honda gör det igen!

Foto: Rachid Rachid

Hondas Isle of Man-stall, HM Plant Honda, gjorde det igen, de vann även det andra Superbike racet. Det mest prestigefyllda racet på Isle of Man är Senior TT. John McGuinness öppnade upp i ett vansinnigt tempo, ingen kunde stoppa honom, förutom hans egna Honda.

Trots stillastående start slog han varvrekordet på sitt första varv med 130.953, bara för att upprepa det igen varvet efter då han var på väg in till depån för att tanka och byta däck. I vanliga fall passerar toppförarna start/mål-rakan i 280 km/h, på väg in i depån måste man dock bromsa ner till stillastående och sätta ner en fot i marken innan man får fortsätta. När han satte ner en fot skrek speakern ut att han hade gjort ett nytt makalöst varvrekord, denna gång 131.578 mph i snitt runt banan! Publiken runt om jublade och folket på Grandstand (huvudläktaren) hoppade av lycka.

McGuinness hade som mest en ledning på ca tjugo sekunder ner till sin stallkamrat i HM Plant Honda, Steve Plater. Tills Isle of Man kungen McGuinness var tvungen att bryta tävlingen på det fjärde varvet i Cruickshanks efter ett kedjebrott. Steve Plater vann racet med nästan tju sekunder ner till Isle of Man-bon Conor Cummins som gjorde ett riktigt bra race. Conor tog under veckan sina första pallplatser någonsin i Tourist Trophy. Både Plater och Cummins var under den förra racetidrekordet. Gary Johnson var en minut och tio sekunder efter Steve Plater i mål.

Det blev många stjärnförare som föll bort under racets gång. Utöver McGuinnes så bröt Bruce Anstey racet med en rykande motor, Guy Martin på grund av kedjebrott, Keith Amor efter problem med en bult, Ian Hutchinson kraschade i Quarter Bridge och även Ian Lougher bröt då han tyckte att hans AIM Yamaha R1 -08 var okörbar. Även William Dunlop, Supersport TT race två vinnaren, bröt i depån då växelstaget gått sönder.

Adrian Archibald körde i mål på en fjärdeplats, tre minuter och 19 sekunder efter vinnaren i mål. Följt av Carl Rennie, Daniel Stewart, Michael Rutter, John Burrows, James Hillier och Ian Mackman som avslutade topp tio. Med andra ord var det många förare som gjorde sina bästa TT-race någonsin, tack vare de många toppförarna som bröt racet.

Honda firade 50 år med Isle of Man TT i år och det med besked. I de tre första MC-racen, Daniese Superbike TT, Relentless Supersport race 1 och Royal London 360 Superstock hade man Honda i topp fem. I det andra Relentless Supersport TT missade man pallen precis men avslutade Pokerstars Senior Superbike TT med seger och en tredjeplats. Fyra segrar av fem möjliga är inte fyskam! Men så backade man också upp ovanligt många toppförare med riktigt bra material. Yamaha kontrade med att se till att Valentino Rossi dök upp för att stjäla en del av uppmärksamheten från Honda. Dessutom hade man Michael Dunlop att tacka för en TT-seger.

RIP John Crellin, 58 år, som dog efter en olycka på Senior TT på det femte varvet av sex. Under morgonens TTXGP hade John kört in på en tredjeplats i Open klassen. Han var en erfaren förare som tävlat på The Mountain Course i både Manx GP och i TT under många år.

Annons

Annons

Senaste utgåvan