Yamaha YZF-R1 – därför återkallas den

Yamaha Scandinavia bekräftar nu för Bike att problemen som ligger bakom beslutet om återkallelse av YZF-R1 lokaliserats till ett eller två drev i växellådan.
 
Det är Yamahas centrala organisation för Europa som gett  Yamaha Scandinavia dessa uppgifter. Enligt dem har drevet eller dreven visat sig kunna ta skada under hård belastning, exempelvis vid bankörning.
 
Vad som händer då är att motorcykeln tappar drivningen och ett friläge uppstår. Det här säger emot tidigare rykten som hävdat att problemet kan orsaka att bakhjulet låser sig. Yamahas europeiska organisation avråder därför inte ägare från att köra modellen men råder dem att bara göra så för att ta hojen till verkstad. Hittills känner man inte till några fall i Sverige där växellådorna gått sönder på detta vis. 
 
Ingreppet för att lösa problemet ska kräva att motorn lyfts ur ramen och öppnas underifrån. Eftersom att det är oklart precis vad som behöver åtgärdas finns ingen uppskattad tid för hur länge svenska ägare av senaste YZF-R1 blir av med hojen. 
 
Yamaha Scandinavia väntar fortfarande på mer uppgifter men hoppas kunna nå ut till drabbade kunder så snart som möjligt med mer information om återkallelsen.