WSBK Phillip Island – racerapport

Det var tidig väckning som gällde på söndag då racen gick klockan 02.00 respektive 04.40 svensk tid. Båda racen kännetecknades av en hög brittisk närvaro i toppen där flera tillverkare slogs om vinsterna. 

Den brittiska topptrion i fråga blev Rea, Haslam och Davies som slogs om pallplatserna. Rea tog den initiala ledningen det första racet och var på väg att utmanas av Haslam när denne drog ut på gräset i över 200 kilometer i timmen. Otroligt nog lyckades Haslam behålla kontrollen och fortsatte rakt fram in på banan igen, bakom teamkollegan Jordi Torres. Haslam kunde köra ikapp och de tre britterna gjorde upp under de sista varven, där Rea och Kawasaki tog hem årets första race – trots att Rea bröt ett löfte till sin teamchef.

– Det var en av de racen där jag lovade min teamchef att inte leda några varv! När jag fann mig själv i ledningen behöll jag lugnet och lyckades hålla ett bra tempo. Kawasaki har gett mig ett paket jag kan vinna på från början, sa Rea.

I race två gjorde Haslam inte samma gräsliga(!) misstag. Igen var det trion Rea, Davies och Haslam som gjorde upp. Den här gången tog rookien van der Mark den initiala ledningen, men den brittiska trion hade ett högre tempo och körde om. van der Mark kraschade senare men lyckades med en femteplats i race ett. Igen såg det ut som att Rea skulle ta hem det men Haslam fick suveränt driv ut ur sista kurvan och kunde ta sig om Rea precis innan start/mål. Endast en hundradel skiljde. 

Bayliss gjorde som bekant comeback i helgen. Australienaren kunde i båda racen klättra snabbt i starten och var som bäst uppe på sjundeplats. Men i båda fallen föll han också tillbaka allt eftersom varven gick. I första racet blev han på 13:e och i andra hade han problem med däckslitage, gick in och bytte däck och slutade 16:e. 

– Jag är bara glad att jag kunde köra med de bästa killarna igen. Enda anledningen till att jag gick ut igen efter att ha bytt däck det andra racet var för att visa att jag kunde göra det, trots att jag är 45. Men det var så kul, säger Bayliss. 

Nästa deltävling körs i Thailand den 22 mars. 

Resultat WSBK Philip Island race 1
20152302093019.png?itok=5yrsXJTM

Resultat WSBK Philip Island race 2
20152302093030.png?itok=U-BZZqcv