Transportstyrelsen vill återkalla fler körkort

Transportstryelsens generaldirektör Stefan Widlert och dess chefsläkare Lars Englund menar att antalet körkort som årligen återkallas på medicinska grunder inte stämmer överens med det antal personer som varje år får exempelvis en stroke eller drabbats av demens.

Detta skriver de idag i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Enligt dem drabbas cirka 55 000 personer av nämnda sjukdomar varje år medan antalet körkort som dragits in på medicinsk grund var knappt 9 000 förra året.

”Med en allt mer åldrande befolkning där dessa sjukdomar är mest vanlig ökar risken för olyckor och så kallade spökkörningar där föraren hamnar i fel riktning på en motorväg.”

Men något körprov för äldre förare eller en maxålder för körkort vill Stefan Widlert och Lars Englund inte se då äldre ofta kör säkert och sällan är inblandade i olyckor. Istället vill de uppmana anhöriga och läkare att anmäla till Transportstyrelsen när de upptäcker att en person inte längre själv kan bedöma sin körförmåga.

Läs även Vi Bilägares tidigare rapportering om svensk forskning som syftar till att hjälpa dem som fått körkortet indraget på grund av sjukdom att få tillbaka det efter tillfrisknandet.

Diskutera: Hur tror du att en högre medelålder på förare kan påverka säkerheten i trafiken? 

Text: Andreas Jennersjö

Andra intressanta nyheter för dig

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: