Regskylt fram kommer till motorcykel

Den Europeiska Unionens kommission för motoriserad trafik och säkerhet har tillkännagett en ny reglering (513/2013) som fastställer att alla motorcyklar tillverkade efter år 1974 måste ha en EU-godkänd registreringsskylt fram.

Regleringen arbetades fram i samband med de nya ABS-kraven som träder i kraft 2016. Kravet har fått alla godkännanden och träder i kraft den 1 januari 2015. 
– Den här regleringen är ett av flera steg vi tar för att öka den generella trafiksäkerheten i Europa, säger talesman David Schuttler. Motorcyklar är betydligt svårare att fånga på exempelvis fartkameror, något vi ser allvarligt på, och detta är ett första steg av flera att lösa detta problem.
Vissa detaljer är ännu inte klara, bland annat är inte skyltens storlek och utformning inte helt fastställd, men Schuttler säger att deras industrikommission kommer att presentera ett underlag under hösten 2013. 
– Ett tekniskt problem har varit att ta fram ett skyltmaterial som samtidigt är styvt nog att ge god läsbarhet utan att det utgör en fara för fotgängare, berättar Schuttler.
DEKRA har utvecklat ett fäste som skruvas på antingen stänkskärm eller kåpa, konstruerat för att vika sig vid en eventuell kollision.
De nya skyltarna tillverkas av cellplast, ett lätt material som dessutom är tjockt nog för att på sikt kunna inrymma elektronik som transponders eller liknande utrustning för biltullar eller framtidens trafikövervakning. 
Artikeln uppdateras kontinuerligt.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: