Rapport från MotoGP på Misano

Efter tre års väntan på sin första MotoGP-seger har Francesco Bagnaia nu säkrat två i snabb följd efter att han lyckades stå emot en hårt laddande Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) vid helgens MotoGP i San Marino. Ducati Lenovo-föraren höll nerverna i styr för att ta segern på Misano, medan en spektakulär insats från Enea Bastianini (Avintia Esponsorama) resulterade i att MotoGP-rookien belönades med sin första pallplats i främsta klassen.

Poleföraren Pecco var inte sen på gasen när startljusen slocknade, där italienaren knep holeshot före teamkamraten Jack Miller (Ducati Lenovo Team), som genomförde ett lysande manöver in och genom startkurvan för att ta sig före Quartararo upp till andra plats.

I slutet av det första varvet hade Bagnaia redan skapat sig en imponerande ledning på en sekund över Miller på andra plats, tätt följd av Quartararo och Marc Marquez (Repsol Honda Team).

På deras hemmabana började Ducati-förarna uppe i täten skapa sig ytterligare lite extra utrymme mellan sig och mästerskapsledaren på nästa varv, samtidigt som de fick en hjälpande hand från sin satellitförar-kamrat Martin med att sinka mästerskapsledaren. Rookien hade tagit sig förbi Marquez och var på ivrig jakt efter en pallplats, men Quartararo slog tillbaka med kraft och tog insidan vid kurva 4. Striden om tredjeplatsen slutade inte där, och Martin och Quartararo utbyte sina positioner under nästa par av kurvor, men förhoppningar om att detta skulle bli en tävlingslång kamp släcktes snabbt när Martin förlorade fronten vid kurva 14 och grusade sina pallchanser.

Medan striden rasade dör bakom hade Bagnaias ledning längst fram ökat till över 1,5 sekunder med 25 varv kvar.

Alex Rins körde bra när Suzuki -mannen kämpade sig in i topp fem, men även hans planer på att ta en pallplats grusades efter att han kraschade ur racet vid kurva 1 och gjorde sällskap med Iker Lecuona i depån efter att Tech3-föraren också hade kraschade tidigare.

Uppe i tätens började saker och ting krydda till sig, där Quartararos beslut att välja ett medium-mjukt däck började ge utdelning, och han minskade gapet upp till ledningen till 1,5 sekunder. Det gapet fortsatte att minska när varven tickade ner tills det bara var två tiondelar som skilde paret åt in i den sista uppgörelsen. Allt var nu uppdukat för ännu en häpnadsväckande kamp en vecka från en Aragon-thrillern, men till skillnad från förra gången lyckades Quartararo inte komma tillräckligt nära för att få till den avgörande omkörnings-manövern, och Bagnaia kunde köra till sig ännu en minnesvärd seger, med Quartararo som tvåa och Bastianini på en bekväm tredjeplats.

Bagnaia har nu samlat 50 poäng i sina två senaste race, vilket innebär att det nu skiljer 48 poäng mellan honom och Quartararo i titelkampen. Joan Mir korsade linjen på femte plats, men degraderades en position för att ha överskridit bangränserna på sista varvet, vilket innebär att han slutade bakom Marquez och Miller.

I syskonfajten slutade Pol på sjunde plats, några sekunder före sin äldre bror Aleix Espargaro, medan Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) slutade på 9:e plats efter att ha startat från 17:e startruta. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) avrundar helgens topp 10 i San Marino.