MotoGP: Incidenten alla pratar om

Både Aleix Espargaro och Marc Márquez valde att köra tre stinter under kvalet, en mindre använd strategi som belönade sig för båda. Márquez stod i pole och för första gången på flera år stod en Suzuki i första startled. När starten gick sprang Márquez direkt iväg med ledningen under de inledande varven. Som bäst utökade världsmästaren sin ledning till fyra sekunder. På startgridden hade Márquez dock bestämt sig att byta från det extra hårda bakdäcket till det hårda, Rossi å andra sidan behöll det extra hårda bakdäcket och med tolv varv kvar började den niofaldiga världsmästaren jakten. 

Márquez visste att det gällde att ta hand om däcken för att kunna stå emot Rossi när han väl anlände och sänkte tempot något. När Rossi med bara två varv kvar kom ikapp Márquez gjorde italienaren det med en smäll – bokstavligen. I slutet av bakrakan tog sig Rossi om och Marc försökte direkt köra om på insidan, vilket resulterade i kontakt med Rossis skinnställ. Yamahan var före och när Rossi viker in mot nästa kurva kolliderar Hondans framhjul med Yamahans bakhjul. Gnistregn uppstår och Márquez springer efter kraschen till sin hoj, men inser att den inte är körbar. Därmed tog Rossi sin andra seger för säsongen och leder nu mästerskapet. 

– Jag försökte köra om honom och tänkte att nu kommer Marc säkert försöka något för att stanna i ledningen, berättade Rossi efter racet. Så fort jag tänkte det körde han in i mig redan i mitten av kurvan. Han körde in hojen i mig och jag säger ”F*ck! Direkt. Jag vet att du är aggressiv men jag förväntade mig inte så mycket!”. Sen öppnar jag gasen och hör en till kontakt, men ärligt talat vet jag inte på vilket sida och först nästa varv såg jag hans hoj. 

Det hela bedömdes av tävlingsledningen som en raceincident. Márquez verkar inte tycka annorlunda och säger att Rossi fortfarande är hans idol.

– Valentino är Valentino och det är svårt att slå honom, sa Márquez. Jag har alltid sagt att han är min idol och referenspunkt, så du lär dig alltid från honom. Nu tänker jag redan på Jerez.

Dovizioso kunde ta hem en ensam andraplats medan Crutchlow imponerade genom att i sista kurvan köra om Iannone för tredjeplatsen. Det var en tuff dag för HRC då även Aoyama fick bryta efter en incident med ett varv kvar. Hemmafavoriten Yonny Hernandez fick bryta efter att hans Ducati börjat brinna.

Nästa race tillika Europa-premiären går på Jerez den 3 maj.

20152004105446.png?itok=k-gOzriK