KTM utökar sitt elektriska utbud

Som ett naturligt led i KTM:s offensiv i den elektiska offroad-världen presenteras nu en miljö-och användarvänlig minicross, KTM SX-E 5. Modellen är i stort sett identisk med den Husqvarna EE5 som visades upp för snart ett år sedan och ser ut att vara en väldigt fin instegsmodell till den orangea världen.

Prestandamässigt ska den med nästan 7 hästkrafter absolut kunna matcha bensindrivna SX-50. Elhojen ska till och med kunna vara snabbare på knixigare banor där man kan utnyttja det direkta vridmomentet i elmotorn på 18 newtonmeter. KTM lovar hela två timmars ”hobbykörning” och 25 minuter på fullgas, inte illa men för en outtröttlig junior kanske pappa bör komplettera med ett extra batteripack!

Chassit på SX-E 5 är till stora delar baserat på det bensindrivna syskonet men har en rad fiffiga justerpunkter för att kunna växa ihop med föraren. Med stötdämpare och chassi i lägsta läget är sadelhöjden 560 millimeter och passar från cirka fyra års ålder. I högsta läget 684 millimeter för förarna upp till ungefär tio år. Klart en modell att växa med under många år. Växa kan man även göra med motoreffekten som går att ställa i sex steg, från mycket snäll där mamma eller pappa kan gå eller springa med till fulla sju hästar som ska kunna tillgodose de snabbaste juniorerna. Framgaffeln med luftfjädring och den fullt justerbara bakdämparen kommer direkt från SX-50 är och kvalitetskomponenter från WP.

Motorpaketet är helt nyutvecklat och består av ett lithium -jon-batteri på 48 volt och en motor på 5 kW. Batteripacket är baserat på 2018 års Freeride E men fysiskt betydligt mindre och lättare. Det är slående hur enkel uppbyggnaden är på ett elektriskt fordon, speciellt på en offroadmotorcykel där tekniken är väl synlig. Batteri, motor, kedja, bakhjul, allt logiskt och enkelt! Ingen bensin, inga oljebyten, ingen förgasarjustering. Bara ladda batteriet och kör. Tillgängligheten blir superb och den tysta och utsläppsfria crosshojen öppnar upp för tävlingsbanor nära eller mitt i städerna!

KTM SX-E 5 kommer finnas tillgänglig hos din lokala KTM-handlare under kvartal fyra och svenskt pris blir 49.900:- Checka gärna in den härliga videon nedan där småttingarna ger fullt med den coola elhojen!

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: