Helt ny BMW R1200RT presenterad

Nya R1200RT har inte helt oväntat fått ta del av den luft/vätskekylda boxern som presenterades tillsammans med allroadmodellen R1200GS förra året. Boxern levererar 125 hk vid 7750 varv och 125 Nm vid 6500 varv. Vevaxeln är något tyngre och en kraftigare generator har tagit plats för att hantera den extrautrustning som modellen bär med sig. Även kardanens utväxling har ändrats för att ge bättre knuff på låga varv.

Två körlägen är standard; ”Rain” och ”Road”. Ett tredje läge kallat  ”Pro” finns som tillval och med det kommer även ett system som assisterar vid start i backe. Gear shift assistant pro är ett helt nytt system som även det finns som tillval och tillåter föraren att växla både upp och ner utan att behöva använda kopplingen. Traction control och ABS är standard.

Chassit, fortfarande med telelever och paralever, har ny ram och BMW:s semiaktiva fjädringssystem Dynamic ESA finns nu att köpa till. Styrvinkeln har förbättrats till 36 grader för att underlätta vid garagevändningar.

Utvändigt är likheterna med föregångaren förhållandevis små och designen helt ny. Framlyktan med LED-teknik känner vi igen från K1600GT och GTL. Den elektroniskt justerbara vindrutan, som var standard även på den förra modellen, sägs nu skydda bättre samtidigt som den erbjuder samma justeringsmån som tidigare. Förarpositionen har även ändrats för att göra det lättare att nå ner med fötterna till marken, triangeln som styret, sadeln och fotpinnarna bildar ska enligt BMW sänkts med 20 mm. Även passagerarensadel sitter nu 20 mm lägre och detsamma gäller fotpinnarna för denne. Förarsadeln har även förlängts med 2 cm och passagerarsadeln med 1 cm. I standardutförande är sadelhöjden justerbar mellan 805/825 mm, med hög sadel gäller 830/850 mm och med låg 760/780, som finns att köpa som tillbehör. Eluppvärmd sadel finns också att köpa till.

Instrumenteringen är helt ny och består av analoga mätare samt en 5,7-tums TFT-skärm. För att passa olika förare kan även instrumenteringsklustret tiltas +/- 5 grader. BMW:s GPS-enhet kallad Motorrad Navigator V är tillbehör.

Listan på tillbehör som erbjuds är lång och finns med i presskitet som du kan ladda ner till höger. Där hittar du även ett bildspecial med 100 bilder!