Dakar har släppt körsträckorna

Starten går i Rosario, Argentina, och därifrån är det tretton sträckor på totalt 8 500 kilometer till målgången i Valparaiso, Chile. Två maratonsträckor är planerade för motorcyklar och kommer sträcka sig över två dagar, på dessa sträckor får inte föraren ta hjälp från sitt team utan endast från andra deltagare. 

Nytt är att motorcyklar och fyrhjulingar kommer ha två egna sträckor. Det totala avståndet blir lika långt för alla fyra fordonsklasser, men motorcyklar och fyrhjulingar får en mer tekniskt krävande miljö. Den största fördelen är säkerheten, färre fordon på en sträcka innebär mindre risk för en krock. Det blir också en större utmaning för bilarna då de inte kan följa spåren från motorcyklarna. 

– Förarna i motorcykelkategorin kommer ställas mot en sträcka som är vacker men krävande. Även när dagen lider mot sitt slut kommer de tvingas använda sina egna resurser, eftersom det är en maratonsträcka kommer de bara tillåtas hjälp av andra förare. Det här är den ultimata utmaning vi gillar att se i rallyn, säger Etienne Lavigne, chef över Dakar. 

Endast en vilodag är planerad och det är dagen innan finalen den 18 januari. Starten går den femte januari och runt 450 tävlande kommer delta över alla fyra fordonskategorier. 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: