Nya Metzeler Roadtec 02, två däck i ett!

Nya Metzeler ROADTEC 02, finns nu tillgängligt för allmänheten och introducerar en ny teknik som gör att du kan dra nytta av två olika däcks egenskaper i ett enda däck. Adaptive Tread Design anpassar däckmönstrets geometri baserat på motorcyklistens körstil och varierar därmed ytan som kommer i kontakt med asfalten och följaktligen däckets egenskaper, från Sport-Touring till Supersport. Nästan en ny däckkategori, ”Super-Sport Touring”, ger ett mycket bredare utbud av prestanda beroende på körstil.

När motorcyklisten har en touringkörstil, eller i våta förhållanden, gynnar de långa spåren i mönstret evakueringen av vatten och god rörlighet för gummiblandningen, vilket bidrar till snabb uppvärmning, komfort och grepp. Med andra ord, egenskaper som är typiska för ett Sport-Touring-däck.

Men när en sportigare körstil föredras – under torra förhållanden – gör större belastningsförändringar och sidoförskjutningar att en del av spåren i däckmönstret sluts, vilket ökar slitbanans täthet och stabilitet. Detta gör att du kan utnyttja gummiblandningens grepp på bästa sätt och förbättra körprecisionen så att det liknar det hos ett supersportdäck.

Fram- och bakdäcken har utformats med liknande slitbanemönster för att säkerställa liknande adaptiva beteenden, både fram och bak.

Mönstret på det nya ROADTEC 02-däcket, jämfört med dess föregångare ROADTEC 01 SE, ökar förhållandet mellan mönsterdjup och slitbana, vilket ökar däckets kontaktyta och gör det mer följsamt när lutningsvinkeln varierar, för att garantera en mjukare och mer exakt körning. Dessutom leder ett mindre antal spår i däckmönstret till färre ”avbrott” i slitbanan, vilket gynnar den akustiska komforten (mindre vägbuller).

Bakdäcket har dubbla gummiblandningar för att kombinera stabilitet vid höga hastigheter med grepp vid nedlägg även på våta underlag, det senare uppnås också tack vare den nya generationen av 100% silicabaserade gummiblandningar, både för fram och bak, som optimerar det kemiska greppet på våta vägar.

Annons

Annons

Senaste utgåvan