Motorcyklister uppmanas uppträda med omdöme

Samtliga motorcykelägare i Värmland, Västra Götaland och Halland får nu en kraftfull uppmaning att uppträda med omdöme i trafiken. Från och med juni och under det närmaste året delar Bilprovningen ut en broschyr från Vägverket till alla som besiktigar sin motorcykel i något av de tre länen.

– Jag har talat med poliser som är förfärade över hur en del MC-förare bär sig åt. Allt fler kör i mycket höga hastigheter och uppträder på ett sätt som vägarna inte är byggda för. Det är dem vi vill nå, säger Jerry Steen, fordonsexpert på Vägverket Region Väst.

Antalet MC-förare som omkommer i trafiken var förra året det högsta på cirka 15 år – 46 personer om man studerar hela riket. Samma sak gäller antalet svårt skadade, där siffran för 2003 var 400 personer.

– Vi ser tendenser till en ökning även i Västsverige och vi hoppas innerligt att kampanjen ska påverka risktagarna, säger Jerry Steen.

Kampanjmaterialet har tagits fram av Vägverksregionerna i Västsverige och Stockholm. En rad aktörer, bland dem flera MC-organisationer och polisen, bidrar till att sprida materialet. Huvudbudskapet är att de som vill åka fort ska göra det på bana, inte på allmän väg. En annan viktig punkt är att regelbundet kontrollera utrustningen, framför allt bromsar och däck som snabbt kan förlora i kvalitet.

– Det finns en ganska spridd uppfattning om att motorcyklister oftast faller offer för andras misstag i trafiken. Till viss del är det sant, men så gott som varannan dödsolycka med MC är en singelolycka, konstaterar Kenneth Svensson som är analytiker på Vägverket Region Väst.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser