Motorcyklister måste förskottsbetala på mack

Enligt en undersökning från branschorganisationen Svensk Bensinhandel smiter årligen 46 000 från betalningen vid landets bensinstationer. Det innebär över hundra smitningar varje dag och en totalkostnad för bensinhandlarna på 27 miljoner kronor.

Smitningarna har dock blivit färre. För fem år sedan kostade stölderna 50 miljoner kronor.

– Men värdet på dem ökar. Det beror bland annat på att bensinpriset är högre än vid tidigare mätningar, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel, till TT.

Trots att smitningarna minskar finns det mackar som kräver att motorcyklister och mopedister måste förskottsbetala. Detta gäller enbart förare av tvåhjulingar. OKQ8 i Bergshamra utanför Stockholm är en av dessa.
– Vi ser ofta inte registreringsskyltarna och 90 procent fler motorcyklar än bilar smiter. I snitt har vi en motorcykel om dagen som tankar och inte betalar så vi har blivit tvungna att göra såhär. Smitningar är ett jätteproblem generellt. Att det har minskat i stort i landet beror nog på att personalen har blivit bättre på att hålla koll, säger Annelie Ljungborg, säljchef på OKQ8 i Bergshamra.

Annons

Annons