Maskrosor kan snart bli däck

Forskare vid Ohio State University har upptäckt att en rysk maskrosart kan förädlas till gummi – som både är förnybart och kommersiellt gångbart – för däcktillverkning. Det är den vita substansen som sipprar ur stjälken som kan användas till gummit.

Bridgestone deltar i projektet för att granska materialets egenskaper och menar att de inledande testerna visat lovande resultat. Den ryska maskrosen kan vara en möjlig källa för framtagning av gummi i framtiden, uppger däcktillverkaren.

– Vi vet att det finns mer än 1 200 olika typer av växter av vilka naturgummi i teorin skulle kunna utvinnas, men att hitta någon som praktiskt kan producera den kvalitet och mängd som krävs för att bemöta kraven från dagens däckmarknad är en utmaning, säger Hiroshi Mouri på Bridgestones amerikanska utvecklingsavdelning.

– Bridgestone fortsätter att ägna betydande resurser för att hitta hållbara alternativ för naturgummi som behövs för att tillverka däck och andra högkvalitativa gummiprodukter, och vi är glada över denna potentiellt omvälvande upptäckt med den ryska maskrosen, fortsätter Hiroshi Mouri.

Maskrosgummi som alternativ till materialet som skördas från gummiträdet ska vidare utvärderas under sommaren. 2014 ska mer omfattande tester genomföras.

Annons

Annons

Senaste utgåvan