Marco Simoncelli 1987 – 2011

Marco Simoncelli föddes i Cattolica på Italiens östkust och var snabbt igång med en framgångsrik karriär inom minimoto. Redan som nioåring var han i toppen av det italienska mästerskapet. Som 13-åring hade han redan tagit två nationella titlar och flyttade snart vidare till 125-klassen. Redan året därpå, 2002, vann han EM-titeln och fick en första inblick i MotoGP-cirkusen som han började tävla i följande år. Framgångarna fortsatte i 125-klassen med stadiga poäng och första vinsten redan andra året. Det gav honom chansen att tävla i 250-klassen där han slutade tia under sin första säsong 2006. 2008 blev han världsmästare i klassen.

Under hela sin karriär var Marco Simoncelli känd för att köra med hjärtat. Kanske var det därför han benämndes både vilde och kraschkung i början av sin karriär i MotoGP-klassen. Han testade gränserna innan han till i år hade mognat så pass att han blev ett allvarligt hot mot toppen och en av de snabbaste förarna i världen. Den aggressiva körstilen var ett av hans signum men han gjorde det, oftast, med full kontroll och finess. Den passion han hade för sporten ledde händelsevis till problem men ofta till framgång. I sin sista målgång i karriären slutade han på en andraplats, karriärens bästa. 

I depån var Marco Simoncelli en av de mest populära förarna tack vare sin karisma. Han var en av de längre förarna i MotoGP och tillsammans med sitt enorma hårsvall, en hyllning till Jimi Hendrix, syntes han väl. Men det var inte bara de yttre attributen och framgångarna som bidrog till hans popularitet. Snabbt fick han ett av de största följena av fans i sporten. 

Motorcykelsporten och världen förlorade den 23 oktober en av sina mest passionerade människor. 

Annons

Annons

Senaste utgåvan