Många knarkare och rattfyllon i trafiken

I samband med skolstarten gjorde Polisen en gemensam satsning på extra trafikövervakning vid skolor och daghem över hela landet. Under två veckor avslöjades totalt 8 344 trafikbrott. 4 440 bilister körde för fort och 234 körde rattfulla förbi en skola eller daghem.
– Det är skrämmande att det kör omkring så många rattfyllerister på 30- och 50-sträckor när det finns barn i närheten, säger Bengt Svensson, trafikansvarig vid Rikspolisstyrelsen. Det visar att den här typen av satsningar är viktiga.
Kontrollerna genomfördes mestadels under förmiddagar och eftermiddagar under vecka 33 – 34. Syftet med satsningen var att göra skolvägarna säkrare för de som nu efter sommarlovet återigen börjat i skolan.
– Som tur är har det varit väldigt få olyckor utanför skolor de senaste åren och vi vill ju inte heller att det ska bli några. Därför kommer denna typ av övervakning att fortsätta, säger Bengt Svensson.

Totalt gjordes 28 730 alkoholutandningsprov och av dessa rapporterades 185 för rattfylleri. Det upptäcktes också 49 drogpåverkade förare. Sammanlagt blev alltså 234 personer rapporterade för rattfylleri. Totalt omhändertogs 463 körkort för hastighet och rattfylleri.
– Trafikövervakning utanför skolor brukar sällan vara problem i rapporteringshänseende, många skäms över att ha kört för fort utanför skolor och erkänner. Det brukar också ofta vara en del föräldrar och lärare som har bråttom och hamnar i pinsamma situationer.
Flitigast med alkoholutandningskontroller var Västra Götaland med 6 624 utförda kontroller och de hittade på så vis 46 rattfyllerister. Skåne gjorde 3 011 prov och rapporterade 34 rattfyllerister medan Västerbotten utförde 2 916 utandningskontroller och avslöjade 13 rattfyllerister.
Totalt 1412 personer saknade bilbälte och 77 förare körde motorcykel eller moped utan hjälm. Dessutom uppdagades över 2000 övriga brott, som till exempel olovlig körning, narkotika brott och bilstölder i samband med kontrollerna.

Källa: Tidningen Svensk polis

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser