Mälaren runt körs 20 augusti

Lördag 20 augusti kör tiotusentals motorcyklister Mälaren Runt. Från starten i Solna körs småvägar förbi Eskilstuna, Västerås, gamla vägen till Enköping och till målgången i Järfälla. Längs vägen finns ett antal stopp med aktiviteter för MC-förarna. Mälaren Runt är Sveriges i särklass största gemensamma MC-körning och en upplevelse som ingen sann motorcyklist får missa. Att se tiotusentals motorcyklister köra förbi brukar dessutom vara en publikfest längs vägarna. Sveriges MotorCyklister, SMC, står bakom eventet.

Starten går i Solna på parkeringen vid Pampashuset, gamla Arbetsmiljöverket. Där samlas tusentals motorcyklister och besökare för att kolla in alla läckra hojar som står uppradade inför start. Startflaggan vinkas klockan 11.00. Då mullrar det rejält, kan vi lova! Längs vägen ansluter fler hojåkare i den strida ström som slingrar sig via gamla Södertäljevägen och ner mot Eskilstuna.

– De år då vi har vädrets makter med oss brukar 20-25 000 hojåkare delta, på hela eller delar av Mälaren Runt. Vi hoppas på att hålla oss torrskodda hela varvet även i år, säger Mälaren Runt-general Johan Ström från SMC.

– Boende längs färdsträckan brukar ta fram stolar och parasoll och sitta på första parkett för att njuta av alla fina motorcyklar som passerar. Det är alltid lika kul som motorcyklist när folk längs vägen vinkar och är glada, fortsätter Johan.

En nyhet för i år är SMC:s projekt Vision Electric.  Utanför Handelsboden i Västerås kan du som har MC-körkort provköra en eldriven motorcykel från Zero eller Energica mellan 11.00-16.00. 

Övriga stopp och aktiviteter under dagen är Motorbanan Gröndal utanför Eskilstuna, mingel hos Sulas i Strängnäs, provkörning av Ducati och Triumph vid MC Collection Tidö slott. I Turinge kyrka hålls drivein-bröllop för förbokade giftaslystna deltagare. Hos MC-klubben Strul MCC i Enköping hålls den traditionella Mälaren Runt-fest med musik, bra drag och skön stämning. Många stannar här och har trevligt med hojkompisar medan andra fortsätter till det officiella målet som är hos MCE, Motorcykelentusiasterna, som har sin klubbstuga på Snutenvägen 11 utanför Jakobsberg. Där samlas de som kör hela varvet för diverse trevligheter, lite schysst samkväm och grillmästarna ser till att alla blir mätta och belåtna.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser