KTM gör en proffssatsning i Pro Superbike

Teamet presenterades igår kväll ute på Stockholmsmässan och redaktionen på Bike fanns såklart på plats. Välmeriterade Peter Johansson är teamchef och ska med sin mångåriga erfarenhet från motocross VM se till att allt flyter i teamet.

– Det är ett stort ögonblick för mig att presentera det här teamet, berättar Anders Sarbäcken, som är VD för KTM.

– Jag är otroligt tacksam att Peter Johansson tar på sig den här uppgiften och känner stor stolhet att kunna presentera tre förare av bästa klass.

Förarna är dels Anders Nylund från Örebro som förra säsongen både var teamchef och förare av den enda KTM RC8R som kördes i Pro Superbike. Maskinerna till årets säsong är dock betydligt mer fixade än fjolårets.

– Nu kör vi enligt IDM-reglemente och med full uppbackning av KTM:s racingavdelning nere i Österrike. Det innebär förutom delar och ett helt nytt styrsystem för motorn från Magneti Marelli även att vi kommer ha kontakt med dem även under själva racehelgen, berättar Andreas Nylund.

Som rookie i teamet hittar vi 19-åriga Lukas Ockelfeldt från Stockholm.

– Det blir en stor omställning att köra V-twin men jag ser fram emot säsongen och tror att jag kommer utvecklas mycket.

Stjärnföraren i teamet är Russel Holland från Australien. Efter korta sejourer i Supersport och Superbike VM har han nu landat i Milano och kommer i år förutom Pro Superbike även att köra det italienska Superstockmästerskapet med just en KTM RC8R. Ett fullblodsproffs som självklart är i Sverige med ett enda mål – att vinna serien.

– Det enda jag känner till om Sverige är att det är snö halva året och sedan är ljust andra halvan av året, skämtar Russel.

– Jag har sett videoupptagningar av fjolårets tävlingar och tycker att de liknar en hel del av de australienska banorna jag tävlat på tidigare. Förutom Eastern Creek och Phillip Island har vi många banor med mycket start-och-stopp samt tajta kurvor, det kommer att passa KTM perfekt.

Russels säsong i det italienska Superstockmästerskapet krockar med den näst sista deltävlingen i Pro Superbike och inför den tävlingen kommer man att prioritera att köra den serien med chans till bäst placering.

Med tre förare, teamchef och fabriksmaterial för maskinerna är det ingen tvekan om att KTM i år gör den största satsningen som skett inom svensk roadracing sedan det första året i det som då kallades Synsam Trophy.

– Vi tror på svensk roadracing, vi tror på KTM, och det vill vi visa. Det ska vara lite kul, lite rock n’ roll kring oss, utlovar Anders Sarbäcken.

Första deltävlingen i Pro Superbike körs den 7 maj på Ring Knutstorp och Bob Huzell på STCC utlovade igår en klar upp ryckning från arrangörshåll.

– Det är inget snack om att vi ska bli bättre till i år. Bland annat har vi sett till att förstärka med en tävlingsledare som verkligen kan roadracing.

Serien körs i år med 12 lopp under sex tävlingshelger. Med satsningen från KTM kommer pressen att bli stor mot övriga toppnamn i serien.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser