Kawasaki ZX-12R 2000–

 

År 2000 var första gången en serietillverkad motorcykel hade en hastighetsmätare graderad till 350, men bara första året, eftersom tillverkarna året efter bestämde att inte bygga motorcyklar som gick snabbare än 300. En generell överenskommelse som gäller samtliga motorcyklar från de japanska tillverkarna.
Återigen hade Kawasaki bestämt sig för att ha marknadens starkaste, lättaste och snabbaste hoj i klassen. Vad som är speciellt, är den stora slagvolymen på inte mindre än 1 199 kubik, vilket gör den till största fyran i Kawasakis program.
Det är första gången Kawasaki använder en monocoqueram för en standardmaskin, en lådliknande konstruktion som i princip har motorn hängande under sig, och befinner sig där tanken brukar vara. Bensintanken är istället placerad under sadeln.
Svingarmen ser konventionell ut, men har fack inuti för ökad vridstyvhet. Bakfälgen är sex tum bred och kan ta ett 200-däck, men med ett 190-däck, som vi provade, styr maskinen snabbare.
För att matcha fartresurserna har frambromsarna dubbla 320-millimeters skivor som greppas av kraftiga sexkolvsok från Tokico.
Även fjädringen är dimensionerad för kraftresurserna. Fram finner vi en 43-millimeters inverterad framgaffel med alla justeringsmöjligheter. Bak arbetar en progressivt utväxlad piggyback-dämpare, som också är helt justerbar.
I ett litet förvaringsutrymme under passagerarsadeln ryms bygellås och lite småprylar. De praktiska bagagekrokarna, som Kawasaki var först med att införa, finner vi även här.
Kawasaki zx-12r är en maskin som trivs utmärkt i höga farter, ju snabbare desto bättre. Växellådan är litet bökig och vibrationer letar sig gärna ut i fotpinnar och styre vid vissa varvtal.
Dessutom är insprutningen inte helt vettigt avstämd utan ger vid gaspådrag ut ur svängen gärna ryck. Att gasreglaget dessutom arbetar trögt förstärker problemet.
Modellen uppdaterades på flera punkter till 2002 och de modellerna är också ett bättre köp. Designen blev samtidigt en aningen mjukare. zx-12r är en riktigt projektil att brottas med.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser