Kawasaki VN 1500/1600 2002–

 

En glidare som gillar kurviga vägar, tyckte vi var en intressant kombination vid vårt stora jämförelsetest mellan den nya generationen muskelglidare. Kawasaki Mean Streak klarade sig bra i den jämförelsen, mest tack vare sin duglighet i kurvparadis. Därmed inte sagt att det är en sportmaskin, men körglädje och lätthanterlighet är ovanligt i den här klassen.
Motorn är den klassiska vn 1500 men den har fått ett ordentligt effektillskott med hjälp av bland annat större spjällhus för insprutningen.
Kardandrivningen finns kvar, men däremot har hjulbasen förlängts till 1 705 millimeter med hjälp av en flackare styrvinkel och längre svingarm. Gaffeln är för övrigt samma inverterade variant som vi finner hos tillverkarens sporthojar. Fälgarna är treekrade och skodda med feta radialdäck.
Även bromsresurserna är omfattande med sexkolvsok och stora skivor fram. Handtagen, både broms och koppling, är justerbara. Dessutom har det här utförandet av vn 1500 en femväxlad transmission med den femte växeln lite högre för lugna motorvarv och mer bekväm körning under längre motorvägsetapper.
Körställningen är avspänd och trivsam men kortväxta personer upplever avståndet fram till det raka styret som långt. De traditionellt analoga instrumenten är placerade ovanför strålkastaren, vilket gör dem lättavlästa. Det är bara ett par varningslampor som (av modeskäl) placerats i tankens framkant.
Det som först minskar glädjen är bakstötdämparna som är för mjuka och inte vill vara med vid belastning i hög fart. Gaffeln är däremot helt utan kritik. Det gamla klonket har försvunnit med den nya växellådan och både den och kopplingen arbetar lätt och klanderfritt.
Till 2004 uppdaterades modellen med större slagvolym som gav elva Newtonmeter mer i vrid. Numera ligger vridmomentet på fullt tillräckliga 125 Newtonmeter och toppeffekten putsades och steg med en hästkraft. Modellen med 1600 kubiks stor motor ersatte den med mindre motorn år 2005 vilket gjorde att priserna rasade på den utgångna modellen, då den fanns kvar hos handlarna. Det var inte ovanligt med mer än 10 000 kronor i prisskillnad mellan modellerna. Att  tänka på vid ett eventuellt köp av en vn 1500 av 2004 års modell.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser