Hyllning till silvertejpen

Tejpen kallades under en period även för KR-tejp, Kenny Roberts-tejp efter som han använde massor av tejp för att få fast gamla visir och andra plastdetaljer som skulle rädda hans skinnställ. Även om finnländaren Saarinen var först med att köra med ”knäskrapsteknik” var det Kenny Roberts som verkligen utvecklade tekniken och satte den på kartan.

Här nedan litet om silvertejpen saxat från Din Teknik som gjort en mysig hyllning till produkten på nätet.

Ny Teknik berättar om myten kring tejpen. Silvertejpen lär ha varit en av många små detaljer som avgjorde andra världskriget. USA hade stora problem med att det läckte in vatten i lådor för ammunition. Företaget Permacel löste problemet genom att ta en av sina kirurgtejper och sen lägga på ett lager med vattentät plast. Den nya tejpen fick namnet ”ducktape” eftersom vattnet bara rann av den, precis som det gör från en anka. Eftersom grundmaterialet i tejpen är bomullsväv är den flexibel och lätt att riva av.

De amerikanska soldaterna älskade tejpen och använde den snart till allt möjligt, man lagade sina skor, tätade tälten och surrade fast utrustning på sina jeepar. När soldaterna återvände hem tog de med sig den militärgröna tejpen och började använda den i sina hem. Den nya civila användningen gjorde att tillverkarna övergav det gröna och bytte till dagens silvergråa färg.

Idag används silvertejp till precis allt. Tejpen räddade exempelvis astronauterna på Apollo 13. En explosion i en syretank gjorde att man fick avbryta en månlandning och i stället satsade man allt på att försöka få hem astronauterna. Genom att använda papp, plastpåsar och massor av silvertejp lyckades man bygga om syretankarna så att man överlevde tillbaka till jorden. En av ingenjörerna sa senare att han visste att problemet skulle gå att lösa när han fick veta att det fanns silvertejp ombord.

Kolla in länkarna här nedan och missa inte Ny Tekniks tips om hur du gör din egen plånbok med silvertejp.

Har du något exempel själv på hur silvertejp har hjälpt dig? Ge oss ditt bästa silvertejpsminne här nedan. Och vi tackar Tomas Randbäck för tipset!

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser