Husaberg revolutionerar!

Husabergs tekniska innovationer har bidragit till många segrar genom åren, både för ägaren KTM och sig själva. I ett första steg i en omfattande utveckling av märket presenterar man nu en helt ny typ av motorkonstruktion, tänkt att initialt prestera på tävlingsbanorna. Cylindern på den nya motorn är lagd i 70 graders vinkel vilket möjliggör ett helt nytt tänkande på chassifronten. Markfrigången är högre än någonsin tidigare och avgasröret löper ingenstans utanför ramen. Vidare är tyngdpunkten flyttad mot hojens centrum, vilket ger en snabbstyrd karaktär och ökad hanterbarhet. Notera även den optimala vinkeln på stötdämparen bak. Tack vare en vinkel som ligger näst intill rakt mot styrhuvudet (optimalt för progressiva dämpare) har fjädringsvägen förlängts med fyra centimeter.
Vidare jobbar bränsleinsprutningen i lod från tankens undersida, vilket underlättar för motorn. Konstruktionen är framtagen på svensk mark och kan signeras av Jens Elmwall, en av de tekniska utvecklarna på Husaberg i Örebro.
– Målet är att göra modellen klar för racing så fort som möjligt, säger David Larsson på Husaberg och fortsätter:
– Förhoppningsvis kommer vi att kunna ställa upp med modellen i den svenska deltävlingen i Enduro VM, då våra fabriksförare kommer att börja med injusteringarna inom kort.
Motorn finns i dagsläget enbart som 450 och ch 570, monterad i tillverkarens kommande enduromodeller. Någon 650-kubikare är ännu inte framtagen och du som vill köra motard får utrusta skogsmaskinerna med färdiga motardkit, vilka modellerna är godkända för.
Du som inte kör i VM kommer dock att få vänta med att lägga vantarna på modellen till sena 2008. Modellen kommer att lanseras som 2009:a och troligtvis presenteras i färdig form på nästa hösts motorcykelmässor i Europa.
Till lanseringen av modellen ändrar Husaberg även sin logotyp och modelldesign. Vissa element finns naturligtvis kvar, då kunderna skall känna igen sig.
– Det karakteristiska hålrummet under sadeln är ett exempel, säger David Larsson och fortsätter berätta att kylarvingarna är designade med en vikingayxa som förebild.
Du som vill veta mer om Husaberg kan klicka på länken nedanför.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser