Hondapatent: Tankekraft för säkrare motorcykelkörning

I ett nyligen utfärdat Honda-patent litar japanerna på tankens kraft för att kontrollera motorcykeln, där du som förare tänker och maskinen svarar på dina tankesignaler.

Patentet föreslår dock att denna teknik är avsedd att kompensera för bristerna hos en förares erfarenhet, inte som en heltäckande körfunktion. Tänk på det mer som ett stöd för oerfarna nybörjare, snarare än telepatisk motorcykelkörning.

Datorn tolkar dessa tankar och skickar motsvarande signaler till den inbyggda elektroniken. Till exempel adresseras styrdynamik-styrsystemen eller styrningen av motorn. Maskinen stöder sedan förarens önskemål inom ramen för de tekniska möjligheterna. Patentet nämner uttryckligen av körmanövrers som wheelies, stoppies, omkörning, däckspinn, acceleration och bromsning. Naturligtvis bör även handsfree-enheter och navigering också kunna styras med tekniken. Men först och främst är fokus på ökad körsäkerhet.  

Implementeringen av ett motsvarande gränssnitt mellan människa och maskin ligger sannolikt en bit bort i tiden, men det är trots allt intressant att se vad motorcykeltillverkarna har i tankarna.

Annons

Annons

Senaste utgåvan