Honda CBR 125 R

CBR 125 visades för första gången i sin förra tappning redan 2004. En enkel och pålitlig 125:a som har varit riktigt populär, men nu var i behov av att förnyas. 125:orna är normalt sett de första cyklarna som unga förare får sina första körupplevelser med på lagligt sätt ute i trafiken. Enligt Hondas utvecklingsavdelning ska en 125:a vara likadan att köra som en tung hoj, inte som en moped. Bra och stadiga köregenskaper är givetvis en säkerhetsaspekt och samtidigt ger man en bra bild av produkten för framtida köpare av större motorcyklar.

2011 års modell av CBR 125 R är rejält uppdaterad och känns nu som en betydligt större hoj än tidigare. De fysiska måtten är större och med det har hojen fått ett stadigare beteende vilket är en positiv förändring. Tidigare modeller har varit betydligt lättare och snudd på vingliga jämfört med konkurrenterna från bland andra Yamaha. Motorn har uppdaterats med Hondas PGM-bränsleinsprutning, förgasaren är historia, men det är forfarande en encylindrig tvåventils fyrtaktare med enkel överliggande kamaxel. Med den nya insprutningen har gasresponsen blivit bättre och motorn orkar bättre på låga varv. Effekten är strax under de tillåtna, 9,8 kW. Effektkurvan är väldigt jämn, men man måste använda gasen rejält för att hinna med i trafiken. Topphastigheten ligger på cirka 130 blås enligt mätaren vilket är rätt normalt för cyklar i den här storleksklassen.

Nya CBR är mer lättkörd än föregående modellen då den är stadigare och inte så nervös i styrningen. Bakfjädringen fungerar bra men framgaffeln är för mjuk för att man ska kunna ladda rejält. Det är bra bett i bromsarna men känslan i handtag och pedal är inte så distinkt. Kåporna ser läckra ut och skyddar dessutom bättre från fartvinden än tidigare. Breda däck kompletterar utseendet och ger ett bra grepp. Lilla CBR håller på att bli vuxen.

Plus: Bekväm körställning. Stabil och neutral att hantera. Vibrationsfri motor.
Minus: Lite för mjuk framgaffel. Bromsarna fram saknar känsla.

Publicerad i Bike 8.11
Text: Sami Salonen

Annons

Annons

Senaste utgåvan