Harley Davidson FXSTD/I Softail Deuce 2000–

Harley-Davidson har lyckats med konststycket att med små, men smakfulla, medel variera modellerna så att var och en har ett alldeles eget utseende, trots att familjetillhörigheten fortfarande syns. Deuce har av många kallats den snyggaste h-d som tillverkats, troligen beroende på att fabriken här utnyttjat flera olika stilmedel som custombyggare utvecklat under åren.Fram hittar vi ett trådekrat 21-tums hjul och bak ett tallrikshjul i 17 tums dimension med ett 160 brett bakdäck. Sett bakifrån är den utan tvekan en av märkets fetare modeller. Gaffeln är en kromad Wide Glide och stötdämparna bak är gömda under maskinen, Softail, vilket ger en stelbenslook bak. Tanken är lång och smal med inbyggd hastighetsmätare och varningslampor. Tankmätaren är snyggt placerad på tankens vänstra sida och ser ut som ett extra tanklock.

Visst ser det traditionellt ut, men att hålla koll på alla instrument när de befinner sig på tanken är något som gör det svårt att samtidigt hålla koll på vägen.
Motorn till Deuce finns med både förgasare och insprutning och är baserad på nya Twin Cam-motorn, B-versionen med balansaxel. De vibrationer från motorn som fortplantar sig till föraren är mycket små och aldrig störande, vilket gör det lättare att åka längre sträckor utan att behöva stanna i onödan.
Insprutningsmodellen kostar cirka tiotusen mer än förgasarversionen och begagnatpriser har motsvarande variation. Tändningslåset kan manövreras utan nyckel när det väl är upplåst, och hojen är utrustad med stöldskydd som varnar med blinkerslamporna. Ljudsignal saknas. Lamporna tänds även när systemet aktiveras eller deaktiveras.
De här hojarna är ofta mycket välskötta och välservade och få exemplar har gått särskilt långt. Andrahandsvärdet är givetvis mycket högt. Twin Cam-motorn har visat sig ha mycket hög kvalitet och med rätt skötsel är det en riktig trotjänare.
Växellådan är (som alltid, kan man nästan hävda) klonkig, eftersom det är stora bitar som rör sig därinne. Däremot bör man vara försiktig om växlarna känns som om de går trögt i. Det kan tyda på slitage.
Deuce är ett bra köp för den som gärna glider på stan och kan avstå från häftiga nerlägg eller långresor.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser