Harley Davidson FLHRCI Road King 1998–

 

I den långa bokstavskombinationen som anger de tekniska specifikationerna för alla modeller från den amerikanska tillverkaren, är det den sista bokstaven i beteckningen för Road King som är intressant. I står för insprutning, och detta är en av de första modellerna i programmet som fick det. Dessutom har Road King Classic den nya Twin Cam motorn men saknar det där extra stora tillbehörsprogrammet som övriga touringmodeller har.
Det betyder nu inte att den 1 449 kubik stora maskinen är spartanskt utrustad. Istället finner vi här en hel del krom och ett par packväskor av plast som är överdragna med ett tunt skinn av läder. Vill man absolut ha komradio och stereo är det Electra Glide Classic som gäller. Den lätt kupade, men raka, vindrutan kan med ett enkelt handgrepp snäppas bort ur två snabbkopplingar om föraren vill känna fartvinden.
Designen är tidlös och vi finner den redan femtio år tillbaka i tiden, med den djupt skålade men rakt skurna framskärmen, den runda tanken och de bulliga hjulen. Litet oväntat är att Road King faktiskt är förvånansvärt lättkörd och när man låter sig inspireras svarar maskinen med skrapande fotplattor mot asfalten. Dessa är fällbara och ger mjukt med sig när det kröker oväntat mycket.
Här finner vi a-versionen av Twin Cam utan balansaxlar, men skakningarna från den tas upp av motorns gummiupphängningar. Det går att köra nästan nere på tomgångsvarv på femman och sedan bara utan problem ge gas igen.
Det här är en maskin för dig som vill åka långt med lite stil, och samtidigt njuta av Harley-känslan.
Till 2001 fick modellen ny växellåda, med mjukare och exaktare gång och med ett friläge som är betydligt lättare att hitta. Automatiska blinkers är en annan nyhet; de slutar blinka när svängen är avklarad. Med den nya motorgenerationen har flera småsaker förbättrats och den nya elektroniken erbjuder till och med ett automatiskt diagnossystem, där verkstaden kan koppla in en dator och få en komplett analys av motorns tillstånd.
Road King är komfortablare än en hörnsoffa från 1987. En helrätt maskin för långturer och för de som gärna gör det med en Harley-Davidson.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser