Från noll till 6000 meter

[2jslideshow id=”4968″]Nevado Ojos del Salado. 6 893 meter över havet. Platsen i norra Chile lockar rekordjägare från hela världen. Även vi vill göra ett försök.  Vårt mål: Ta oss från stilla havet upp till 6 000 meter inom 24 timmar. Följ med på vår resa genom Atacama.

Bahía Inglesa ser ut som en annan planet. Eller är det vi, som rest från en annan galax och precis landat här? Efter dagarna i avskild ensamhet på Atacama på över 4 300 meters höjd står vi förbluffade inför denna sjudande hotspot på den chilenska Stillahavskusten. En livlig badort som lika gärna kunde ligga i Côte d’Azur eller på den italienska Rivieran. Bikiniklädda skönheter flanerar längs strandpromenaden där konstnärliga smyckeshandlare breder ut sina varor. Brunbrända barn springer skrålande i bränningarna och njuter av de sista semesterdagarna – det är en härlig sensommarmorgon på det södra halvklotet. Vi tittar frågande på varandra: Vill vi verkligen förlägga vår startposition här i denna villervalla?

Nej, den idén förkastar vi, ordentligt. Vi vill ju också ha lite extra tid för oss själva – Mad Max hälsar. Vi stiger upp på våra fem Africa Twins, vilka redan bär på tydliga spår från den några dagar långa höjdträningen i Atacama. Vi följer kustlinjen på den parallellt löpande C-302 söderut. Planen fungerar. Redan vid en bukt bakom Bahía Inglesa fängslas vi åter av ensamheten i den så kallade ”Lilla Chilenska Norden”. Från en liten höjd ser vi en mindre väg som ser ut att leda direkt ner till havet.

Ett meterhögt, väderbitet kors av stål markerar slutet. Väldiga vågor slår mot den steniga, branta kusten. Girigt suger vi in den salthaltiga sjöluften långt ner i våra lungor. Ofattbart, hur mycket vi plötsligt kan känna smaken av syret. Ja, till och med regelrätt njuta av det. Vilket fantastisk ögonblick! Efter dagarna på de ensamma och snustorra höjderna i Atacama kan vi inte se oss mätta på detta våldsamma naturspektakel vid Stilla Havet. Om det finns en perfekt utgångspunkt för vår utmaning ”från noll till 6 000”, då är det precis här. Mer dramatiskt kan vår 24-timmarsresa på Ojos del Salado egentligen inte inledas.

Solen står högt ovanför oss och klockan har passerat ett. Det börjar bli dags. Så mycket mer att dryfta finns det inte längre och vi nickar uppmuntrande till varandra, startar våra motorcyklar och sporrar våra hojar framåt. Hjulen sjunker ner lite i Stillahavssanden, men strax har vi åter det bekanta brummandet och surrandet i öronen, det ljud man vant sig vid att höra när grovmönstrade däck rullar på asfalt.

Under vår höjdträning och de första utflykterna i riktning mot Ojos del Salado blev vi tvungna att inse att vi med vanliga offroaddäck är uträknade och att vi endast skulle kunna komma vidare med riktiga crossdäck. Men ett däckbyte på fem maskiner uppe på 4 500 meters höjd har sida baksidor. I den syrefattiga luften högt där uppe omvandlades demontering och montering av hjul och däck till ett riktigt mödosam uppgift. Efter det hade vi utarbetat en ny plan som gick ut på att åka från havet till korsningen vid Laguna Verde på asfaltsdäck och först där byta däck. Men efter att vi under träningsfasen behövt fyra timmar för att lägga på de nya hardcore-offroaddäcken MC 360 från Metzeler på våra twinnar, strök vi snabbt den idén. Det skulle helt enkelt kosta oss för mycket tid, kraft och nerver under 24-timmarskörningen. =>


Läs mer i Motorrad nr 6 som ligger ute nu!

Motorrad ligger ute på över 1000 försäljningsställen i Sverige. Om den ändå saknas i din butik: Be expediten att de tar hem den. Motorrad har tidningskod: Tidsam 4300. Du kan också beställa den från redaktionen via vårt kontaktformulär. Eller läsa den digitalt genom att klicka här!

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser