Flest olyckor sker på 70-vägar, ny kartläggning ska hjälpa

SMC har lämnat över en karta över Sveriges mest använda vägar bland motorcyklister som också beskriver olycksstatistiken. Projektet kallas 1000 mil mc-väg. Både de bästa och de farligaste vägarna finns markerade. Kartan visar att vägar med 70 kilometer i timmen som hastighetsgräns är farligast för motorcyklister eftersom det vägnätet inte prioriteras av Vägverket. En djupstudie av myndigheten visar att brister i vägen är huvudorsaken till sju procent av olyckorna. Närmare hälften av de dödade i singelolyckor dog när de krockade med ett hinder vid sidan av vägen.

Enligt SMC förvärras många motorcykelolyckor på grund av att infrastrukturen är anpassad för bilar och tyngre fordon. SMC och Vägverket hoppas att denna inventering av vägarna resulterar i åtgärdsförslag för Vägverkets regioner.
– Jag är övertygad om att projektet 1000 mil väg kommer att synas på mc-vägarna. Samtidigt vet jag att det kommer att ta tid innan mc-perspektivet finns i alla led i Vägverket. Det kostar också pengar som måste avsättas i Vägverkets bugdet, säger Jesper Christensen, generalsekreterare på SMC.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser