Finland värd för MotoGP 2019

Styrelsens ordförande för KymiRingin Kari O Sohlberg (vänster), idrottsminister Sampo Termo och den högste chefen för Dorna Sports; Carmelo Ezpeleta.

Finland kommer att stå värd för en deltävling i MotoGP-serien under åren 2019-2023 på den nya banan – KymiRing. Det bekräftades av ledningen för MotoGP-seriens promotor Dorna Sports under en presskonferens i Finland.

Avtalet om MotoGP arrangemanget i Finland löper under fem år. Chefen för Dorna Sports; Carmelo Ezpeletan, menar att det är stor glädje att få tillbaka en finsk deltävling i världsmästerskapet.

– Vi kommer att föreslå för den internationella motororganisationen FIM, att Finlands VM-deltävling körs med början år 2019. Det är nu så många år sedan VM kördes på Imatra att vi är stolta över att kunna få tillbaka Finland i VM-kalendern, kommenterar Ezpeleta.

– Finland är av tradition ett motorsportland. Åtskilliga toppförare på VM-nivå kommer härifrån ända från Jarno Saarinens tid fram till nu med Mika Kallio. Finländarna förstår sig på det här med motorsport och vi tror att KymiRing kommer att stå värd för åtskilliga arrangemang. Banan är riktigt bra, den är snabb, men samtidigt säker, fortsätter Ezpeleta.

Utrikesministern Sampo Terho menar att det här är en otrolig chans för Finland, både när det gäller uppmärksamhet och ekonomiskt. Man förväntar sig runt 100.000 besökare på den första deltävlingen om två år och mediabevakningen på ett sånt evenemang är massiv.

Av de tre miljoner euro som man avsatt för att bygga banan har man nu använt 2,4 miljoner. Nu meddelar Sampo Termo att man kommer att bidra med ytterligare 3,5 miljoner euro för att bygga banan.

Läs mer om KymiRing (på engelska) genom att klicka här!

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser