Egeland Motors och MC-Nytt presenterar Harrier på MC-mässan 2009

Stellan Egeland, vår egen svenska världsmästare kommer att avtäcka sitt senaste superbygge på Älvsjömässan i januari. Bygget går under det flyginspirerade namnet Harrier.

Projektet är ett high-tech bygge med bland annat navstyrning som kommer att få många i branschen att tappa andan. Harrier-projektet är ett samarbete mellan MC-Nytt och Stellan Egeland men sedan har BMW och ISR varit inblandade med material som behövts för att färdigställa motorcykeln. ISR har särskilt bidragit med extrem teknisk kunskap och företagstypiskt förstklassiga detaljer.

Hur kommer det sig att en kille som bara byggt i gammal stil helt plötsligt gör en helomvändning och bygger high tech? Och med navstyrning dessutom?

-Jag är intresserad av teknik oavsett om den är ny eller gammal och kände att jag har kommit dit jag vill komma för tillfället med gamla grejer och ville prova nåt nytt.
När jag var på Vm 2007 så föddes iden om att bygga en navstyrd hoj, och Hallgren gjorde några V-twin baserade skisser men jag hade varken tid eller stålar att bygga en ny hoj då.

Hur kommer det sig att du bygger på nåt så udda som en boxer?

-På mcmässan frös jag rejält på HP2 sport och jag började fundera på att bygga på en Boxer, fast från början inte så avacerat.
Efter ett tag så kom tanken på navstyrningen tillbaka och jag tog kontakt med Acke på ISR som visade sig också vara torsk navstyrningen och ett samarbete inleddes.
Bmw:ns motorkonstruktion lämpar sig på flera sätt för denna applikation. Bland annat genom att man kan montera hela framvagnen i motorn utan att behöva en framram, samt att det blir en fin harmoni mellan främre bärarmen och cylindrarna.

En tanke som Stellan Egeland har med projektet är att kunna erbjuda en helt ny typ av custombyggda motorcyklar åt folk som är teknik- och designintresserade.

-Jag tror att det kan finnas kunder som vill ha en helt unik motorcykel med modern teknik och köregenskaper. Dessa motorcyklar kommer att gå under namnet Egeland Motors och kunden kommer själv att kunna följa uppbyggnaden och vara med att påverka utförandet av sin specifika hoj.

Hojen som presenteras på mässan är Stellans egna och eftersom den är flygplansinspirerad kommer den att få namnet Harrier.

Annons

Annons