Det nordiska laget tog en tredjeplats i GS Trophy


Samtliga lag skulle i denna tävling köra R1200GS, alltså inte den F800GS som de plågat ett par hundra mil, och för flera av deltagarna var det första gången någonsin de körde den 50 kilo tyngre modellen. Banan var lagd uppe hos Country Trax, som kör förarutbildningar samt offroadresor och var minst sagt utmanande med hög vippbräda, stockar, slipers och andra former av lågfartshinder. Inte blev banan heller enklare av att den skulle köras i närmare 30 graders värme.

Lagen började bakifrån, och det stod tydligt att nivån på deltagarna ökade ju längre tävlingen pågick. Många av deltagarna har bakgrund inom motocross eller enduro och verkade hellre ta sig an hinder med hög fart istället för balans.

Team Nordic gjorde bra ifrån sig. Per Wallin dominerade med dagens bästa insats, Börre Skiaker hade lite bråttom men gjorde bara ett fåtal onödiga missar och även Jussi Ali-Lekkala lyckades fint trots att han aldrig kört en BMW R1200GS tidigare.

– Det känns lite konstigt att provköra den under de här omständigheterna, sa han med ett skratt innan starten.

Förarna fick minuspoäng av olika grad då fötterna sattes ned, hinder inte klarades eller motorcykeln helt enkelt gick i backen. När alla poäng räknats samman stod det klart att det nordiska laget hade en andraplats i momentet, efter Sydafrika men före britterna. Men skulle det räcka? Poäng skulle ju även utdelas för fototävlingen på gstrophy.com.

Efter körning tillbaka till Johannesburg och Touratechs lokalkontor var det dags för middag, poängsammandrag och prisutdelning. Spänningen var stor men tyvärr räckte det inte riktigt hela vägen. Trots andraplatsen och ett bra resultat i fototävlingen hade Sydafrika ett poäng mer och knep snöpligt nog andraplatsen, endast två poäng bakom Storbritannien som segrade.

– En tredjeplats suger i vanlig ordning. Man vill vinna. Men vi fick ett väldigt fint pris, ett bra minne från tävlingen, konstaterade Per Wallin som syftade på bronspriset i form av den frontkåpa med tävlingsnummer som teamet fick med sig hem.

– Det har blivit många minnen som komme att sitta i länge under den här resan. Många härliga människor som man träffat, riktiga karaktärer. Dessutom ett skönt fokus på körningen, det har varit varierande körning och natur. Vi har verkligen fått använda motorcyklarna till det yttersta. Vare sig fjädring eller koppling kunde haft en tuffare vecka.

– Och det är ju rätt fantastiskt att det gått en hel vecka utan att vi haft långtråkigt en enda sekund.

BMW GS Trophy är över för denna gång. Nästa upplaga blir 2012 men var det kommer att hållas är ännu inte bestämt. Vi gissar på Sydamerika men såväl Australien eller rent av Nordamerika är också heta kandidater. Helt klart är att du bör börja träna redan nu inför uttagningen!

Slutställning GS Trophy 2010
1)UK 152
2)South Africa 151
3)Nordic 149
4)Canada 124
5)USA 107
6)Alps 105
7)Spain 101
8)Germany 95
9)Italy 86
10)Japan 54
 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser