Dainese Superbike TT – McGuinness för hela slanten

På Isle of Man TT släpps förarna iväg en och en efter startnummerordning. Då det är ett race mot klockan gäller det att ständigt ha koll på hur det går för de andra förarna, det är ju lite enklare under tex ett Pro Superbike race då alla får starta samtidigt. Men här släpps förarna iväg med ungefär tio sekunders mellanrum.

Daniese Superbike TT avgjordes igår efter sex varv runt Mountain Course. HM-Plant föraren John McGuinness ledde racet med behagliga 10+ sekunders marginal tävlingen igenom och vann till slut med hela 18 sekunder ner till sin teamkollega, Steve Plater. Ett tag såg det ut som att Steve skulle börja ta igen under de inledande varven men kunde inte bjuda på motstånd igår.

Hydrex Honda föraren Guy Martin körde i mål på en tredje plats, 52 sekunder efter ledaren i mål. Ian Hutchinson tog hand om fjärde platsen med sin Padgetts Racing Honda och hade ytterligare en Honda förare efter sig i mål, Gary Johnson med startnummer ett. Därmed fick Honda en superstart på TT-veckan med enbart CBR1000RR Fireblades i topp fem.

TAS Suzuki föraren Cameron Donald kraschade i fredags och kommer inte att starta i något TT denna vecka. Hans teamkamrat Bruce Anstey hade problem med en sensor i motorn och fick därmed också kasta in handsken.

Mats Nilsson gjorde ett tappert race med sin bångstyriga Superbike R1:a och körde i mål på en 15:e plats. Många kom fram och gratulerade Troubleman för ett bra race, publiken hade ju sett hur svårkörd hans cykel var och visade hur de upplevt hans race med vevande händer. I Det första depåstoppet förlorade Mats dessutom extra tid då en mekaniker inte fick till visirbytet på hans Shoei. Minst trettiotalet sekunder försvann ut i tomma intet, inte kul att förlora tid i depån då man riskerar livet ute på banan med de höga farterna.

-Jag är faktiskt inte nöjd med någonting än så länge här, ingenting har gått som planerat. Fortfarande är cykeln nästan okörbar och det var inte en gång under racet som jag funderade på om jag skulle avbryta, men när #22 James Hillier körde om mig så tänkte jag ”nu får det fan vara nog på den här skiten”, säger Mats Nilsson som ökade tempot ytterligare. Det andra depåstoppet gick smidigare och han avslutade det sex varv långa racet på en 15:e plats.

Efter racet möttes topp tre upp av Valentino Rossi och Giacamo Agostini som gratulerade och delade ut priserna. Därefter körde de ett paradvarv runt TT-banan. Publiken blev helt till sig när de såg Rossi och höll heller inte tillbaka sin entusiasm.

Valentino försökte hålla sig undan så gått det gick under prisutdelningen för att inte tjäla allt för mycket uppmärksamhet från McGuinness, men det var lättare sagt än gjort då 100 fotografer följde efter italienaren.

-Jag fick ännu mer respekt för McGuinness efter det här varvet och tycker att han är en väldigt cool man, säger Valentino Rossi.

Strax dags för det första Supersport TT, med en cykel som Mats trivs med, men som han inte fått köra på nästan en vecka.

-Efter Sidecar-racet igår var det träning för MC. Frågade teamet om vi skulle köra och fick till svar ”vi ska ju tävla imorn”. Jag hade behövt köra något varv till med R6:an, de andra teamen hann ju till och med två varv igår på träningen, sist jag körde R6:an var ett varv i onsdags, säger Mats som lovar att bjuda på ett bra race idag.

Annons

Annons

Senaste utgåvan