Bosch och KTM presenterar nytt säkerhetssystem

Det nya hjälpmedlet kallat MSC (Motorcycle Stability Control) kombinerar på ett unikt sätt motorcykelns ABS och traction control till ett nytt och revolutionerande system enligt Bosch och KTM. Vad de elektroniska systemen i praktiken ska arbeta gemensamt för en bättre ABS-funktion vid kraftiga nedlägg.

Konventionella ABS-system mäter rotationshastigheten på motorcykelns hjul och sänker automatiskt bromstrycket till det hjul där rotationshastigheten minskar onormalt mycket. Det MSC gör är att använda informationen från gyrona till traction controlen om hur mycket nedlägg motorcykeln har, för att på så sätt kunna reglera bromskraften i ett tidigare skede. Poängen med systemet, förutom bibehållet fäste, är att det hjälper till att motverka att cykeln reser sig vid broms i en kurva. Det ska med andra ord vara lättare att behålla det tänkta spåret och risken för kollision med mötande ska minskas.

MSC kommer att vara standard på KTM 1190 Adventure/R av 2014 års modell. Ägare till 2013 års modeller kommer även att kunna uppgradera sina cyklar med systemet från och med december. Svenskt pris är ännu inte klart men i Europa ligger MSC på 399 euro – ett slutpris runt 4000 kronor är med andra ord en rimlig gissning.  

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser