Aprilia RSV 1000 Tuono (2003–2005)

Man får inte förväxla den serieproducerade Tuono med den specialversion som kom 2002 och var baserad på fabrikens Mille R, med exklusiv fjädring, titan och kolfiber. Det lite mer sparsamma serieutförandet skiljer sig däremot inte till utseendet  från den första modellen.
Motorn har 60 graders vinkel mellan de två cylindrarna samt dubbla balansaxlar som ändå inte tar bort alla vibrationer. De i sin tur bidrar däremot till upplevelsen av en kraftig motorgång. Tuono har dessutom en kraftig aluboxram med banansving för att ge plats åt den bulliga ljuddämparen.
Brembo Gold sköter bromsarbetet men fjädringen är inte Öhlins i det här utförandet utan en justerbar, inverterad Showa fram och bak Boge med länksystem. Båda ger bra vägkontakt och komfort. År 2005 kom Tuono R Factory som utrustats med Öhlinsdämpare fram och bak, radialmonterade bromsar samt vissa delar tillverkade i kolfiber.
I den effektiva, rammonterade toppkåpan hittar vi strålkastare och instrument som håller lika hög teknisk nivå som resten av hojen. Instrumenten är samma som Mille och omfattar en mängd funktioner, bland annat färddator. Körställningen är mycket upprätt men den skålade tanken ger plats för knäna och god kontroll. I stort känns den här Aprilian större och komfortablare än sina konkurrenter bland twinnarna men är trots det busig som få. Tuono är dessutom lättare än Ducati Monster och Cagiva Raptor och har kortast hjulbas av de tre. Den känns först sävlig, men har mer tryck än man tror. Ett lätt knyck med gashanden och framhjulet går till väders hur lätt som helst, utan att det känns dramatiskt.
Favorit på bergsvägar blev Aprilia Tuono vid vårt jämförelsetest (i Bike 5/03) och även på motorvägen var den med sin höga toppfart den som testförarna helst körde. Dessutom spelade komforten här en viktig roll när det gällde resultatet och det var framförallt den väl skyddande kåpan som tilltalade förarna i testlaget. Kåpan består av övre delen av Milles kåpa och därmed har den även ärvt strålkastarna.
Utan att dra minst bensin i sällskapet har den tack vare sin stora tank ändå störst aktionsradie. Motorns vibrationer kan dock vara något man i längden kan reta sig lite på. Tuono är ett bygge med höga ambitioner.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser