Video: KTM visar rätt sida av elektriskt

KTM har lanserat den andra generationen av sin elektriska modell E-XC. Till 2018 får modellen en utökad batterikapacitet till 3,9 kWh samt ett system för att återvinna energi i Economy-läge.
 
Den här knäpptysta skogsmaskinen har 42 newtonmeter i maximalt vrid och för köras på A1-behörighet. Maxeffekten har höjts till 18kW istället för föregångarens 16. Freeride E-XC väger förhållandevis lätta 111 kilo enligt tillverkaren.
 
Och för den som undrar kan Freerid E-XC sänkas helt under vatten utan risk för att du elektrifierar dig till döds. El-system ska vara helt slutet.
 
Den utlovade körtiden
på en laddning är upp till 1,5 timme och möjligheten att byta till ett annat färdigladdat batteripaket finns kvar från föregående generation.
 
Tre olika körlägen (1 Economy, 2 Enduro och 3 Cross) finns att välja mellan beroende på körning och hur långt du vill att batteriet ska räcka.
 
E-XC kräver mycket lite underhåll. KTM rekommenderar egentligen bara oljebyte i smörjningen mellan elmotor och främre drevet efter 50 timmar utöver byte av slitdelar som drivpaket, däck och bromskomponenter.
 
Ramen är stort sett densamma men styrhuvudet har blivit längre för att öka stabiliteten. Styrkornorna är nya för 2018 och gaffeln heter numera WP Xplor 43 och bak sitter en ny WP PDS Xplor-dämpare. Styret från Neken är nytt och bredare och har fått nya handtag. Även plast och grafik har fått sig en översyn till 2018.
 

Annons

Annons

Senaste utgåvan