Video: Här gör airbagstället en avgörande skillnad

Superbike-föraren Leon Haslam kan utan tvekan tacka sitt airbagskinnställ från Dainese för att han kan kunde kliva upp och bara borsta av sig efter den här smällen. I måndags slog han åtskilliga kullerbyttor då han kastades av sin Kawasaki i över 200 km/h efter en dramatisk kollision med James Ellison under det andra loppet i British Superbike på Oulton Park.

Han var mitt inne i en kamp, tillsammans med James Ellison forrest, om andraplatsen, och då båda körde med full gas ut ur den snabba Druids-kurvan, då Ellisons Yamaha plötsligt tappade fart. Haslam försökte att svänga undan, men klippte bakdelen på R1:an, och han blev ivägskickad på en vild flygtur, tillsammans med sin ZX-10R.

Lyckligtvis blev inte Haslam träffad av sin motorcykel, men han hade också stor nytta av sitt D-Air-ställ som utlöste gaspatronen och fyllde upp luftkuddarna vid nyckelben, hals och överkropp. Dainese har sedan 2008 varit pionjärer i utvecklingen av airbagställ, som nästa år kommer att bli obligatoriska i MotoGP VM.

Teknologin, som är utvecklad inom professionell racing, finns också att få för vanliga banåkare och landsvägsförare.

 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser