Nya regler för körkort

Förändringarna infördes 1 mars och handlar främst om att kunskapsprovet ska vara godkänt innan körprov får göras. Det gäller alla körkortsbehörigheter.

En annan nyhet är att prov kan bokas mer flexibelt än tidigare. Det blir nu möjligt att boka teoriprovet privat och körprovet via trafikskola, eller tvärtom. Det går också att boka teoriprovet på en ort och körprovet på en annan ort via Trafikverkets bokningstjänst på webben.

– Vi vill underlätta för våra kunder så att de kan lägga upp sin utbildning på bästa sätt. Det är viktigt att hålla ihop teori och körning under hela utbildningen, säger Kristina Hagberg.

Godkänt teoriprov innan körprov

För att öka möjligheterna att lyckas med körprovet införs samtidigt krav på att teoriprovet ska vara godkänt innan körprovet. Tidigare erfarenheter visar att om körkortstagaren har förstått de teoretiska delarna, och fått godkänt på teoriprovet, ökar möjligheterna tydligt att lyckas med det praktiska provet.

  • Du kan välja hur du vill boka dina prov, till exempel bara boka kunskapsprovet eller både kunskapsprovet och körprovet.
  • Du ska alltid göra kunskapsprovet först.

De nya föreskrifterna trädde i kraft den 1 mars 2020. I samband med det har Trafikverket Förarprov justerat bokningsreglerna som gäller för kunskapsprov och körprov.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: